Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: wie was J.J. van Deinse?

Door Charmain Zwijnenberg 8 februari 2020

Je hebt ongetwijfeld weleens over de J.J. van Deinselaan in Enschede gereden. En misschien ook wel over de Van Deinsestraat in Borne, de J.J. van Deinselaan in Almelo of de J.J. van Deinsestraat in Oldenzaal. Maar eh, wie is J.J. van Deinse eigenlijk?

Enschedese creatieveling

Jacobus Joännes van Deinse (roepnaam Ko) werd geboren op 6 januari 1867 in Enschede. Hij heeft ontzettend veel gedaan in zijn leven, maar verdiepte zich vooral in de Twentse volkscultuur, geschiedenis en taal. Het was ook een creatieveling. De Twentse vlag en het Twentse wapen? Zijn door Van Deinse ontworpen! Het Twentse volkslied? Door Van Deinse geschreven.

Twentse oudheid

De Enschedeër trok met regelmaat naar het buitengebied om onderzoek te doen, opgravingen te verrichten en om naar de verhalen van de boerenbevolking over vroeger te luisteren. De resultaten van zijn onderzoeken zijn te vinden in de Oudheidkamer Twenthe die onder meer door hem is opgericht in 1905. Daarnaast gaf hij tal van lezingen over zijn vondsten over de Twentse oudheid.

In 1922 schreef Van Deinse het boek Uit het land van katoen en heide, dat bestond uit columns die hij voor Tubantia schreef. In 1939 kwam er wegens succes een vervolg op het boek.

Huis aan de Noorderhagen

De opvallende trapgevelwoning aan de Noorderhagen 46D is in 1905 door de Enschedese creatieveling gebouwd en daar heeft hij tot zijn dood gewoond. Het gebouw heet tegenwoordig ’t Saethuys en is een gemeentelijk monumentaal pand waar studenten in wonen.

Hij had Twente lief

Op 24 februari 1947 overleed de Enschedeër. Hij is begraven op de Oosterbegraafplaats in Enschede en op een kei op zijn graf staat de tekst: ‘hij had Twente lief’.

Lees ook:

Madonna

Mysterie opgelost: wat is het verhaal achter de bakstenen vrouw?

In het verlengde van het Van Heekplein, naast het freerunparcours van Decathlon staat ze: een vrouw ...
begraafplaats

Mysterie opgelost: wat is dit eigenlijk voor verlaten kerkhof?

Tussen de Deurningerstraat en de Blijdensteinlaan ligt een oude begraafplaats. Her en der vind je ou...
kei rijksmuseum

Mysterie opgelost: Wat doet die grote kei voor het Rijksmuseum?

Zaterdag 12 oktober kun je tijdens de Museumnacht onder andere dansen op de krant. Dit evenement slu...

Meer over

Mysteries

adv.