Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: wat zijn de regels als alle fietsers tegelijk groen krijgen?

Door Charmain Zwijnenberg 19 januari 2019

Een lezeres vroeg ons hoe het nou precies zit met de kruispunten waarop fietsers uit alle richtingen tegelijk groen krijgen. Goede vraag, want eerlijk, ook wij komen op zo’n kruispunt weleens in de knoop met andere fietsers. Wie mag eerst? Gelden de haaientanden? Of heeft rechts voorrang? Wij zochten het uit. 

Haaientanden

In Enschede geldt op verschillende kruispunten het ‘alle richtingen tegelijk groen’-principe. Zijn de haaientanden dan van kracht? Mayk Thijssen, verkeersadviseur bij de politie, meldt op enschedefietsstad.nl dat haaientanden alleen gelden als de verkeerslichten niet werken. Het stoplicht gaat boven alle andere verkeerstekens- en regels. Is het stoplicht groen, dan mag je dus fietsen. Werkt het verkeerslicht niet? Dan zijn de haaientanden wel van toepassing.

Geef het door, rechts gaat voor?

Nee, de slogan ‘geef het door, rechts gaat voor’ mag je op deze kruispunten even vergeten, want ook deze regel is hier niet van kracht.

Geven en nemen

Maar wat dan wel? Volgens Mayk moet je gewoon goed opletten wat de andere fietsers doen. Een kwestie van geven en nemen dus. Dat blijkt ook uit de laatste uitspraak van de rechter hierover: bij een ongeluk hebben beide fietsers elk vijftig procent schuld. Goed opletten dus!

Enschedese uitvinding

Leuk feitje: ‘alle richtingen tegelijk groen’ is een Enschedese uitvinding. Dat stelt oud-wethouder verkeer Hans van Agteren op enschedefietsstad.nl. Verschillende steden, waaronder Groningen en Deventer, hebben dit principe overgenomen.

Mysterie gespot?

Zit jij ook met een mysterie dat je niet opgelost krijgt? Wij zoeken het voor je uit! Tip ons. En krijg je niet genoeg van al die mysteries? Lees dan deze artikelen:

elektriciteitshuisje De Bothoven Enschede

Mysterie opgelost: wie heeft toch die elektriciteitshuisjes beschilderd?

Elektriciteitshuisjes zijn maar lelijke dingen. Grijze blokken die er bijna om vragen om beklad te w...
buurt-met-de-meeste-inwoners

Mysterie opgelost: in deze buurt wonen de meeste mensen

Iedere week zoeken wij een mysterie voor je uit. Dit zijn vaak normale dingen waarbij maar weinig me...
Mysterie trap op het van Heekplein

Mysterie opgelost: Wat doet die vreemde trap op het van Heekplein?

Je hebt hem vast wel eens gezien tijdens het shoppen als je op het van Heekplein liep. De trap op he...

adv.