Mysterie opgelost: Wat is er gebeurd met de Roombeek?

Door Jannike Huisman 15 september 2018

De wijk Roombeek kennen we allemaal wel van de textielfabrieken, de vuurwerkramp die een groot deel van de wijk verwoeste en tegenwoordig ook van alle cultuur- en educatiecentra. Maar hoe komt de wijk Roombeek aan zijn naam? En waar is deze ‘beek’ gebleven?

Water voor de textielfabrieken

De naam van de wijk Roombeek komt inderdaad van de beek die er doorheen stroomde, de Roombeek. Vroeger stroomde de Roombeek zichtbaar door de wijk in de richting van Hengelo. De beek zorgde vooral voor aanvoer en afvoer van het water van de textielfabrieken in de wijk. Op de grasvelden naast de fabrieken werd textiel neergelegd, zodat het linnen door de zon witter werd. Hierdoor steeg de stof in waarde. Het water van de Roombeek werd gebruikt om het linnen nat te houden en om daarna het linnen nog een keer te wassen.

Roombeek Enschede

De Roombeek verdween

De textielindustrie groeide in de 19e eeuw enorm. Er was steeds meer water nodig en er werd daarom ook veel grondwater gebruikt. Hierdoor kwamen de beken rond Enschede vrijwel droog te staan. De ruimte werd gebruikt om huizen te bouwen en de beek verdween steeds meer uit het straatbeeld. Ook is de Roombeek verschillende keren verlegd.

Hoog grondwater

Nu de textielindustrie niet meer actief is, staat het grondwater weer bijna net zo hoog als vroeger. Door deze stijging ontstond er veel overlast voor de mensen in de stad. De gemeente heeft toen besloten om de beek terug te laten komen, zodat het weer water kon afvoeren. De Roombeek is nu terug in de wijk. Niet als een klein stroompje, maar als een strak geheel dat bij het karakter van de wijk past.

Roombeek stroom kaart
De globale stroom van de Roombeek

Loop van de beek

De beek begint nu bij de Kotkampvijver in de wijk Stokhorst. Vanuit de vijver stroomt de beek onder de Oldenzaalse straat door. In Het Ankrot is er niet genoeg ruimte en stroomt de beek in een buis onder de grond. Door een blauwe streep over de stoeptegels, kun je de beek toch nog volgen.

Roombeek Enschede

Via de Lonnekerspoorlaan stroomt de Roombeek naar de Roomweg. Hier is de beek heel breed en past het de moderne wijk.

Roombeek Enschede

Roombeek Enschede

De beek stroomt verder, onder de Deurningerstraat door richting het Van Heekpark en vanuit daar naar het Ledeboerpark. Hier is ruimte voor het water om tot rust te komen. Vanuit dit park stroomt de Roombeek over in de Drienerbeek.

Romig?

De Roombeek heeft haar naam gekregen door de romige kleur van het water. Dit kwam door de lemige ondergrond.

Mysterie gespot?

Zit jij ook met een mysterie dat je niet opgelost krijgt? Wij zoeken het voor je uit! Tip ons. Krijg je niet genoeg van al die mysteries? Zo zochten we ook uit wat de groene mannetjes op het dak van de Langestraat deden.

adv.