Mysterie opgelost: Wat is dit mysterieuze beeld in de Brandweerstraat?

Door Jannike Huisman 27 januari 2018

Verstopt in de Brandweerstraat, achter het station, staat dit mysterieuze beeld. Grote kans dat je dit beeld nog nooit hebt gezien, omdat het niet echt aan de doorgaande weg ligt. Van onze lezers, Lowie en Florian, kregen wij de vraag of wij misschien meer weten over dit beeld. Er is namelijk weinig over bekend.

Het beeld is een figuur met een kap lijkt op een monnik. Dit beeld staat in het water, naast de ingang van de parkeergarage van het belastingkantoor in Enschede. Bij het beeld staat helaas geen bordje met informatie over de kunstenaar of de naam van het kunstwerk.

Belastingkantoor Enschede

Na een speurtocht op het internet, waren we nog niet veel wijzer. Onze ervaring met het mysterie van de trap op het van Heekplein, leerde ons dat we misschien iets meer te weten kunnen komen via een architectenbureau. Het lijkt er namelijk op dat het beeld onderdeel is van het belastingkantoor. In 1996 heeft het kantoor een flinke opknapbeurt gekregen door rijksarchitect Roorda.

Beeld monnik Brandweerstraat Enschede

Monnik?

Na een telefoontje met de architect blijkt dat het beeld rond 1996 is geplaatst. Zo als hij zich kon herinneren is er voor overheidsgebouwen altijd een budget voor een kunstwerk. Ook wist hij ons te vertellen dat het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Hans van den Ban, uit Amsterdam. De kunstenaar noemde het beeld een ‘pleurant’, een huilend persoon.

veiling pleurant des oranges
Foto: Veiling catawiki

Pleurant des Oranges

Kunstenaar Hans van den Ban heeft nog een vergelijkbaar kunstwerk gemaakt. Dit is een figuur in een pij op een zuil met sinaasappels. Dit geeft het contrast tussen leven en dood weer. Een pleurant is een treurfiguur die je vaak bij graftombes ziet. Het beeld op bovenstaande foto is gemaakt van loodveter rond een kern van was. Waarschijnlijk is het beeld in Enschede van hetzelfde materiaal gemaakt.

Wat is jouw Enschedese mysterie?

Valt jou nou ook iets op in het Enschedese straatbeeld? Iets waarvan je denkt: ‘waarom is dit zo?’. Wat vraag jij je altijd al af? Tip ons jouw mysterie en stuur ons een berichtje.

adv.