Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: Wat doet die fontein op de Oude Markt?

Door Jannike Huisman 12 januari 2019

We kennen hem allemaal wel…de fontein op de Oude Markt. Maar heb je hem wel eens van dichtbij bekeken en waarom staat hij daar eigenlijk? Wij zochten het voor je uit!

Hiervoor gaan we even terug in de tijd, om precies te zijn naar 7 mei 1862. Toen brak er brand uit in een huis aan de Kalanderstraat. In die tijd waren die meeste huizen van hout en de brandweer was nog niet zo modern als nu. Het huis dat in brand vloog was ook van hout gemaakt en het had al weken niet geregend in Enschede. Hierdoor was het hout heel vlambaar.

Ongelukkige timing

Ook stond er een sterke wind en hing de stad nog vol met versieringen en erebogen vanwege koninklijk bezoek eerder die week. Het vuur verspreidde zich razendsnel en het was onmogelijk om de brand te blussen. De brand was ver tot in de omtrek te zien. In Oldenzaal was de lucht zwart en dwarrelde er as naar beneden.

Tekening stadsbrand 1862Enschede
Foto: Wikipedia

Enschede verwoest

De brand verwoestte de binnenstad van Enschede. Het stadhuis, de kerk, het ziekenhuis en nog veel meer gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt. Alleen de muren van de kerk op de Oude Markt stonden nog overeind. Door deze grote brand raakte 650 gezinnen dakloos, meer dan een kwart van de inwoners. Ook vielen er twee doden door de brand.

Oude markt fontein stadsbrand monument Enschede

Monument stadsbrand

Vijftig jaar na de stadsbrand van Enschede werd er een monument geplaatst, het brandmonument op de Oude Markt. Op het monument zitten drie bronzen reliëfs. Op de grootste zie je de brand zelf: grote vlammen, blussende mannen en vluchtende vrouwen. Het monument heeft trouwens een tijdje ergens anders gestaan, in de opslag en aan de Kalanderstraat. Nu staat het gelukkig weer op zijn oude plek, op de Oude Markt.

Oude markt fontein stadsbrand monument Enschede

Oude markt fontein stadsbrand monument Enschede
Een vrouw met de hoorn des overvloeds als symbool van de bloei van Enschede na de stadsbrand.

Mysterie gespot?

Zit jij ook met een mysterie dat je niet opgelost krijgt? Stuur ons een bericht en wij zoeken het voor je uit! Wil je meer mysteries lezen? Vorige week zochten we uit waar de Roombeek gebleven is en weet jij wat de groene mannetjes op het dak van de Langestraat doen?

adv.