Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: wat doen die foto’s op het Stationsplein?

Door Charmain Zwijnenberg 15 juni 2019

Misschien zijn ze je al opgevallen toen je over het Stationsplein liep, de portretfoto’s van mannen en vrouwen die onherkenbaar in beeld zijn gebracht. Wie zijn die mensen en wat is het verhaal achter de foto’s? Wij zochten het uit. 

The Stigma Project

De portretten staan sinds 13 juni op het Stationsplein. Ze vormen onderdeel van de foto-expositie ‘The Stigma Project’ van fotograaf Marjolein Annegarn. Marjolein is hiv-positief sinds 1986 en merkt dat er nog steeds een stigma heerst rondom het virus. In Nederland leven er zo’n 23.100 mensen met hiv. Daarvan slikken verreweg de meesten medicatie waardoor ze het virus niet meer kunnen overdragen. Ze hebben dezelfde levensverwachting als iemand zonder hiv en kunnen gezonde kinderen krijgen. Toch zorgen verouderde denkbeelden voor veel vooroordelen rondom het virus.

Tekst gaat verder onder de foto

Stigma Project
Foto: indebuurt Enschede

Onherkenbaar

Om het stigma te doorbreken portretteerde Marjolein achttien hiv-geïnfecteerde Nederlanders. Stuk voor stuk onherkenbaar in beeld gebracht omdat ze zich niet vrij voelen om open te zijn over hun hiv-status. Volgens Marjolein is het stigma niet overal in Nederland hetzelfde. “Het hangt erg af van waar je woont en in welke sociale omgeving je leeft. In de grote steden is het vaak minder een probleem dan daarbuiten. Daarom vind ik het belangrijk om met de The Stigma Project in verschillende provincies te exposeren,” aldus de fotograaf.

De foto-expositie is van 13 t/m 27 juni te zien in Enschede. Daarna volgen exposities in Rotterdam, Middelburg en Nijmegen.

Lees ook:

stolpersteine enschede

Mysterie opgelost: wat zijn dit voor goudgele stenen?

Misschien zijn de goudgele stenen je wel eens opgevallen terwijl je door de binnenstad van Enschede ...
regenboog Twekkelerveld

Mysterie opgelost: waar staat de regenboog op de tunnel en lantaarnpalen in Twekkelerveld voor?

Je kunt er letterlijk niet omheen als je de wijk Twekkelerveld vanaf de Lambertus Buddestraat in- of...

Mysterie opgelost: wat is dat voor wit huisje in het Florapark?

Iedere ochtend als indebuurt-lezer Damien langs het Florapark aan de Faberstraat in Enschede fietst ...

Meer over

Mysteries

adv.