Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: waarom staat hier een vliegtuig op het dak?

Door Rebecca de Graaf 28 maart 2020

Wie regelmatig over de Hoge Bothofstraat rijdt, is het vast wel eens opgevallen. Bovenop het gebouw van Kunstenaarsinitiatief B93 staat een vliegtuig met een lengte van 12 meter geparkeerd. Maar waarom eigenlijk? Wij zochten het voor je uit!

Het vliegtuig is een Russisch vrachttoestel: De Antonov van het type AN-2p. Het toestel was eigenlijk rijp voor de sloop, maar voorzitter Erik Terhorst van kunstenaarsinitiatief B93 wist het vliegtuig op de kop te tikken.

Blikvanger voor de wijk

Het pand waar B93 in gevestigd is, diende vroeger als school. Nu is het een atelier voor tien Enschedese kunstenaars en daarnaast zijn er twee gastateliers waar buitenlandse kunstenaars voor een paar maanden kunnen wonen en werken.

Om het ateliergebouw zichtbaarder te maken was er een blikvanger nodig. Al snel viel het oog op de oude Antonov en ook de gemeente Enschede zag het idee wel zitten. In het kader van de wijkbudgetten werd er subsidie vrijgemaakt voor de plaatsing van het vliegtuig.

Het vliegtuig werd uiteindelijk op 2 november 2019 op het dak van B93 geplaatst. Onze collega’s van 1Twente hebben hier destijds een leuke reportage over gemaakt.

Lees ook

Mysterie opgelost: wat doen die rode voeten in het Van Heekpark?

Nu ons hoogtepunt van de dag een rondje wandelen door het park is, staan we wat vaker stil bij dinge...
Windtoren

Mysterie opgelost: wat doet die ‘raket’ in Roombeek?

In de rubriek ‘mysterie opgelost’ zoeken we opmerkelijke dingen uit in Enschede. Wat doet die grote ...
J.J. van Deinselaan

Mysterie opgelost: wie was J.J. van Deinse?

Je hebt ongetwijfeld weleens over de J.J. van Deinselaan in Enschede gereden. En misschien ook wel o...

Meer over

Mysteries

adv.