Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: Waarom ligt er een grote kei voor het Rijksmuseum?

Door Jannike Huisman 21 april 2018

Enschede zit bomvol mysteries. Voor het Rijksmuseum ligt een enorme kei. Deze steen is hier natuurlijk niet zomaar terecht gekomen. Hoe dan wel? Dat zoeken we voor je uit!

De zwerfkei ligt op een bedje van witte kiezelstenen voor de trap van het Rijksmuseum. Die twee zijn met elkaar verbonden. Om uit te leggen hoe dit precies zit, nemen we je mee terug naar het jaar 1928… Het jaar waarin het Rijksmuseum gebouwd werd.

Cadeau

Deze zwerfkei was namelijk de eerste steen die werd gelegd bij de bouw van het museum. Het was een cadeau van de Enschedese bevolking aan de familie van Heek. Het Rijksmuseum ontstond door een gulle schenking van de heer Jan Bernard van Heek. Hij was geen man van woorden, maar wel van daden. Daarom kozen ze een simpel en treffend cadeau.

Kei Rijksmuseum zwerfkei
De tekst op de kei.

Zwerfkei

De zwerfkei lag in Lonneker in de grond en die wilde de bevolking uitgraven en daarna naar het museum brengen. Er werd geld ingezameld om dit te kunnen doen. Zo’n grote zware steen van 28 ton verplaatsen, is niet makkelijk. Maar het lukte de inwoners om de zwerfkei met mankracht, paarden en een soort rails te verplaatsen.

Bij de trap

De grote steen lag jaren in de tuin van het museum, maar volgens directeur Arnoud Odding moest de kei weer terug voor de deur van het museum. In 2015 is de steen verhuisd en ligt het weer op zijn oorspronkelijke plek. Daarnaast kreeg de kei een bijnaam, verwijzend naar de dicteur: de Kei van O.

Kei Rijksmuseum zwerfkei

Zit jij met een mysterie in je maag?

Valt jou nou ook iets op in het Enschedese straatbeeld? Iets waarvan je denkt: ‘waarom is dit zo?’. Wat vraag jij je altijd al af? Tip ons jouw mysterie en stuur ons een berichtje. Deze mysteries hebben we al eens opgelost:

netnummer 053 Enschede

Mysterie opgelost: Waarom heeft Enschede eigenlijk netnummer 053?

053 isn’t just a code! Enschede nuldrieënvijftig of nulvijfdrie noemen is helemaal ingeburgerd. Maar...
Toren in de vijver Torentje van Drienerlo

Mysterie opgelost: Ligt er een kerk in de vijver?

In de vijver op het terrein van de Universiteit Twente, vind je dit verrassende torentje. Het is een...

adv.