Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: Waar zijn de grachten van Enschede gebleven?

Door Jannike Huisman 7 oktober 2017

Grachten? Huh, had Enschede die dan? Jazeker, in 1325 kreeg Enschede stadsrechten en mocht daarom een gracht aanleggen. De eerste gracht werd al snel gebouwd en rond 1450 kreeg Enschede een tweede gracht. Waar zijn die grachten nu gebleven?

De stad binnen de grachten was in de Middeleeuwen nog heel klein. In het midden lag de Oude Markt met de kerk, met daaromheen een paar straten. Tussen de twee grachten lag een wal en daar stonden twee poorten: de Veldpoort en de Eschpoort.

Enschede oude stad
Foto: Wikipedia

Waar lag de gracht precies?

De gracht lag naast de huidige Walstraat en de Noorder- en Zuiderhagen. De Veldpoort stond bij de huidige Marktstraat en de Eschpoort stond zeer waarschijnlijk bij de Langestraat. Later werden er ook kleine bruggetjes gebouwd die over de grachten heen gingen, zoals de Windbrug en de Knibbelbrug.

Kaart grachten Enschede stadspoort
Blauw = stadsgracht, rood = stadspoort

Verdwenen grachten

De tweede gracht rondom de stad werd in 1597 gedempt op bevel van Prins Maurits, toen hij Enschede in nam. De binnengracht bleef nog bestaan tot 1862. Na de grote stadsbrand verdween ook de binnengracht en beide poorten werden gesloopt. Het materiaal kon goed gebruikt worden voor de opbouw van de stad en voor de demping van de stadsgracht.

Goud in de Walstraat

Het verhaal gaat dat tijdens de stadsbrand in 1862 de inwoners van Enschede in paniek hun kostbaarheden in de gracht gooiden. Toen de stad weer opgebouwd werd, dachten de mensen hier niet meer aan. De grachten werden volgegooid met puin en onder de Walstraat zouden nu nog veel kostbaarheden liggen. Of dat echt zo is? Dat is nog een mysterie.

Mysterie gespot?

Zit jij ook met een mysterie dat je niet opgelost krijgt? Wij zoeken het voor je uit! Tip ons. En krijg je niet genoeg van al die mysteries? Vorige week zochten we uit wie de wat de konijnenoren op de rotonde doen. En weet jij hoe de Windbrugstraat aan zijn naam komt?

adv.