Mysterie opgelost: Waar komt de naam Zuidmolen vandaan?

Door Jannike Huisman 13 januari 2018

Hoewel de Zuidmolen al ruim twee jaar de naam winkelcentrum Koningsplein heeft, kennen we de oude naam nog goed. Waarom heette het winkelcentrum eigenlijk de Zuidmolen?

We kennen de Zuidmolen van Piet Zoomers, Freek Nietsch en de poelier en de kaaswinkel in de kelder. Misschien weet je ook nog wel dat HEMA, Miss Jones, een reisbureau en een snoepwinkel in de Zuidmolen hebben gezeten. Een groot deel van het winkelcentrum staat nu leeg, maar dit jaar komt de sportzaak Decathlon in de kelder van het gebouw.

Zuidmolen

De naam van het winkelcentrum spreekt tot de verbeelding, want heeft hier nu echt een molen gestaan? Het blijkt inderdaad dat er op deze plaats een echte molen heeft gestaan, buiten de stadsmuren. De molen lag op een zandheuvel langs een kruispunt van toegangswegen tot de stad.

Graan voor de inwoners

De Zuidmolen heeft zo’n driehonderd jaar graan gemalen voor de inwoners voor de stad. De molen was eigendom van de stad en zorgde voor inkomsten voor het stadsbestuur. De molen is rond 1540 gebouwd en leek op de Wissinkmolen. Op het kaartje hieronder zie je linksonder de molen staan.

Enschede oude stad
Foto: Wikipedia

In 1859 werd de molen verkocht en vervangen door een stoomkorenmolen. Deze molen is rond 1907 afgebroken. Volgens Sliepsteen is de naam ‘Zuidmolen’ na de afbraak van de molen ook aan andere gebouwen gegeven: eerst een stoomkorenmolen, daarna een woonzaak en tot slot aan de flat en de winkels die we nu kennen als Winkelcentrum Koningsplein.

Mysterie gespot?

Zit jij ook met een mysterie dat je niet opgelost krijgt? Wij zoeken het voor je uit! Tip ons. En krijg je niet genoeg van al die mysteries? Eerder zochten we uit waarom er een kruis op het stadswapen van Enschede staat. En weet jij waar de Klokkenplas naar is vernoemd?

Meer over

Mysteries