Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kleine opfrisser: dit is waarom we Pinksteren vieren

Door Charmain Zwijnenberg 29 mei 2020

Op zondag 31 mei en maandag 1 juni is het Pinksteren. Voor velen betekent dat een extra lang weekend vrij. Maar waarom zijn we eigenlijk vrij? In dit artikel lees je wat we nou precies met Pinksteren vieren.

Goede vrijdag, Pasen en Hemelvaart

Op Goede Vrijdag werd Jezus gekruisigd, met Pasen stond hij op uit zijn graf en op Hemelvaartsdag steeg hij op naar de hemel. Maar wat gebeurde er eigenlijk met Pinksteren?

Neerdalen van de Heilige Geest

Toen Jezus opsteeg naar de hemel beloofde hij zijn apostelen dat zij niet alleen zouden blijven. Hij beloofde dat hij de Geest van God, de Heilige Geest, zou sturen om de gelovigen te helpen en hen kracht te geven in het geloof. Tien dagen later daalde de Heilige Geest inderdaad neer over de apostelen. En dat herdenken we dus met Pinksteren.

Ook het begin van de christelijke kerk wordt met Pinksteren gevierd. Na een toespraak van apostel Petrus sloten zo’n 3000 mensen zich die dag aan bij de kerk.

Pentekoste

Eerste pinksterdag valt dus altijd tien dagen na Hemelvaart en negenenveertig dagen na Pasen of vijftig dagen als je eerste paasdag rekent als dag éen. Het woord pinksteren is dan ook afgeleid van het Griekse woord pentekostè, wat vijftig betekent.

Tweede pinksterdag

Maar waarom vieren we dan ook nog Tweede pinksterdag? Dat is niet altijd zo geweest. Volgens het Meertens Instituut werd Pinksteren in de Middeleeuwen op sommige plekken zelfs wel acht dagen lang gevierd. Wow! Met de Zondagswet in 1815 werd de tweede dag officieel vastgelegd als vrije dag. Net als tweede paasdag en tweede kerstdag.

Lees ook:

stationsplein Enschede

Pinksteren 2020 in Enschede: dit kun je allemaal doen

Een lang pinksterweekend is in zicht. Wij geven je een paar tips om deze dagen heerlijk door te bren...
centrum_enschede-11

In de zon op het terras? Dit wordt het weer in Enschede tijdens Pinksteren 2020

Een lekker lang weekend in aantocht: zondag 31 mei en maandag 1 juni is het Pinksteren. Dat betekent...
boodschappen supermarkt Jumbo

Pinksteren 2020: dit zijn de openingstijden van supermarkten in Enschede

Pinksteren staat voor de deur! Handig om te checken welke supermarkten in Enschede open zijn op zond...

Meer over

Mysteries

adv.