Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: Hoe komt de wijk Pathmos aan zijn naam?

Door Jannike Huisman 4 april 2020

In deze rubriek lossen we iedere week een mysterie op. Zo zochten we al uit waarom er een vliegtuig op het gebouw van Kunstenaarsinitiatief B93 staat en wat het verhaal achter de ‘raket’ in Roombeek is. Deze week gaan we op zoek naar de herkomst van de naam Pathmos. Want waarom heet deze wijk eigenlijk zo?

Nieuwe wijk

Hiervoor gaan we terug naar het begin van de twintigste eeuw. De bevolking in Enschede groeide tussen 1900 en 1910 van 38.000 tot 53.000. Daarom werden er in 1914 tot 1922 nieuwe stadswijken gebouwd, waaronder: het Pathmos, ’t Zeggelt en Horstlanden. De wijk Pathmos is ontworpen door architect W.K. de Wijs. Hij ontwierp een wijk met verschillende huizen, pleinen en poortdoorgangen.

Landgoed

De wijk Pathmos heeft zijn vreemde naam te danken aan het landgoed van de heer H.A. van Heek dat hier vroeger lag. Hij had aan het begin van de negentiende eeuw een buitenhuis op het landgoed. Na een gezellig avondje met vrienden in het centrum van Enschede, maakte de heer Van Heek weleens de opmerking dat het weer tijd was om terug te gaan naar zijn ‘Pathmos’.

Hij doelde op het Griekse eiland Patmos, waar de evangelist Johannes naar verbannen werd. Opvallend is dat de naam van de wijk een extra ‘h’ heeft, terwijl dit in de normale spelling niet zo is. Volgens verschillende lezers van indebuurt komt dat omdat hij de beginletter van zijn eigen achternaam in de wijknaam wilde verwerken.

Wat is jouw Enschedese mysterie?

Valt jou nou ook iets op in het Enschedese straatbeeld? Iets waarvan je denkt: hé, waarom is dit zo? Wat vraag jij je altijd al af? Tip ons jouw mysterie en stuur ons een berichtje.

Meer over

Mysteries

adv.