Hoe komt dat gat in het Balengebouw?

Door Jannike Huisman 24 november 2018

Misschien is het je wel eens opgevallen als je naar het Balengebouw keek. In de toren op het dak zit een gat in de muur met rafelige randen. Dat is best vreemd, zeker als je je bedenkt dat het gebouw pas is opgeknapt. Wij klommen het dak op om het gat in de muur eens van dichtbij te bekijken.

Spinnerij

Het Balengebouw werd gebouwd in 1907 en was vroeger een opslag voor de spinnerij de Bamshoeve aan de Lasondersingel. De goederenwagons van de trein die over de Lonnekerspoorlaan reed, leverden hier balen katoen af. Het gebouw had drie verdiepingen en een toren. Nadat de fabriek in 1990 failliet ging, raakte het gebouw in verval. Toen was er nog geen gat in de toren.

Mysterie Balengebouw

Explosie

Tijdens de vuurwerkramp in 2000 liep de Bamshoeve veel schade op. De constructie van het Balengebouw was zo stevig dat de schade beperkt bleef. Het bleef als enige gebouw staan van het Bamshoevecomplex. Het gat in de muur van het Balengebouw is veroorzaakt door een brok rondvliegend beton tijdens de vuurwerkramp.

Gat in het BalengebouwMysterie Balengebouw

Opbouw

De architect die het gebouw opknapte, heeft het gat in de toren expres laten zitten. Het gat is met glas dicht gemaakt en is naast het monument van de vuurwerk ramp, de enige zichtbare herinnering aan de ramp. “Het is het mooiste gat van Enschede. Oude littekens moet je laten zitten. Ze maken iets zichtbaar van vroeger,” vertelt Barend Scherpbier aan Tubantia. In Roombeek zijn meerdere oude fabrieksgebouwen bewaard gebleven. Zo hebben de mensen in de wijk herinneringen aan vroeger.

Mysterie gespot?

Zit jij ook met een mysterie dat je niet opgelost krijgt? Wij zoeken het voor je uit! Tip ons. En krijg je niet genoeg van al die mysteries? Vorige week zochten we uit waar de grachten van Enschede gebleven zijn. En weet jij hoe de konijnenoren op de rotonde komen?

adv.