Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom barbershops bij de ingang zo’n gekleurde paal hebben

Door Charmain Zwijnenberg 19 september 2020

Heel herkenbaar, die gekleurde draaiende paal aan de gevel van barbershops, maar waarschijnlijk heb je er verder nooit echt bij stilgestaan. Wat doet dat draaiende ding daar eigenlijk, met die rode, witte (en soms ook blauwe) strepen?

Zo’n ‘zuurstok’ wordt ook wel een barbiersstok, barbierspaal of kapperspaal genoemd. Het in het oogspringende object aan de muur is niet alleen om je aandacht te trekken – zeker als ‘ie draait – er zit veel meer achter.

Ziekten en kwaaltjes

Dat lezen we bijvoorbeeld op de website van het Amerikaanse tijdschrift Reader’s Digest. In de middeleeuwen hadden barbiers een ander takenpakket dan alleen het scheren van baarden en opfrissen van kapsels. Ze waren namelijk ook een soort medici en mochten onder andere tanden trekken en aderlaten.

Operaties door barbiers

Het aderlaten, het onttrekken van bloed uit een ader, deden ze destijds in de veronderstelling dat hiermee ziekten en kwaaltjes verholpen werden. In de middeleeuwen werden operaties niet uitgevoerd door artsen, maar door monniken en priesters. Barbiers en kappers hielpen hen door kleine en grote operaties uit te voeren wanneer zij handen tekort kwamen. Vandaar de Esculaap, staf met slang, van de god Asklepios, ook op z’n latijn, Esculapius genoemd. Doktoren gebruiken dit symbool nog steeds en kappers, in gewijzigde vorm dus ook.

Tekst gaat verder onder foto.

so fifties
Foto: redactie indebuurt Enschede

Doeken met bloed

Voor die operaties werd verband gebruikt. Dat verband zat vaak vol met bloed en moest gewassen worden. Na iedere wasbeurt werd dit uitgehangen aan een witte stok van hout, zodat het lekker kon luchten. Door de wind verstrengelden de doeken, dat leek op een spiraal.

Overgewaaid uit Engeland

Nu vraag je je natuurlijk af hoe die spiraal dan in Nederland terecht komt? In Engeland werden chirurgen later verplicht om een rood-witte paal te gebruiken, de barbieren een blauw-witte. De rood-wit-blauwe stokken zouden een mix van de twee kunnen zijn.

Lees ook:

plasplaten jacobuskerk-01

Dit is het idee achter die driehoekige platen aan de Jacobuskerk

Heb je de Jacobuskerk weleens goed bekeken? Dan zijn de zwarte, driehoekige platen aan de zijkant va...
verkeersbord fazantstraat

Wegwerkzaamheden: deze straten worden de komende tijd onder handen genomen

Enschede timmert ook de aankomende maanden nog aan de weg. Benieuwd waar? Wij zetten de belangrijkst...
dandy's snuffelhal

Leuk! Enschede krijgt er een extra kringloopwinkel bij en hier komt het te zitten

Ben jij gek op tweedehandsspullen en vintage pareltjes? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want er ...

Meer over

Mysteries

adv.