Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: wat is dit eigenlijk voor verlaten kerkhof?

Door Rebecca de Graaf 14 september 2019

Tussen de Deurningerstraat en de Blijdensteinlaan ligt een oude begraafplaats. Her en der vind je oude grafstenen, maar verder ligt deze begraafplaats er aardig verlaten bij. Wat is eigenlijk het verhaal achter dit kerkhof? Wij zochten het voor je uit!

Boerenkerkhof

De officiële benaming van deze begraafplaats is het Boerenkerkhof. Dit kerkhof werd in 1829 geopend en was vroeger de algemene begraafplaats van de voormalige gemeente Lonneker. Omdat veel mensen van het platteland hier begraven werden, kreeg het al snel de naam Boerenkerkhof. De laatste bijzetting vond plaats in 1952 en in 1954 is de begraafplaats gesloten. Sinds 1989 is de gemeente Enschede eigenaar van dit stukje grond.

Inmiddels dient het Boerenkerkhof als een stadsparkje, maar helaas ervaren omwonenden de nodige overlast van hangjongeren, zwevers en drugsdealers- en gebruikers. Om deze overlast tegen te gaan, is er sinds een aantal jaar een groepsverbod in werking gesteld.

Tekst gaat verder onder foto

boerenkerkhof
Sinds 1989 is de gemeente Enschede eigenaar van het boerenkerkhof. Foto: redactie indebuurt Enschede

Leuke weetjes

Dit terrein stond vroeger beter bekend als het Klokkenkamp. Dit komt omdat er in 1523 op deze plek twee klokken gegoten werden voor de stadstoren van Enschede. Bij de stadsbrand van 14 maart 1517 waren de oude klokken namelijk verloren gegaan.

Een ander leuk weetje over het Boerenkerkhof is dat de aanleg hiervan destijds 540 gulden bedroeg. Dit bedrag was nodig om onder andere de poort, de heg en een gracht te realiseren. Als je op dit kerkhof begraven wilde worden, kostte je dit als Enschedeër twintig gulden. Inwoners uit Lonneker waren een stukje goedkoper uit, zij hoefden maar tien gulden te betalen.

Op het Boerenkerkhof liggen overigens niet alleen agrariërs begraven, maar mensen uit alle lagen van de bevolking. Zo vind je hier de graven van een aantal bekende Enschedese fabrikanten, zoals Roessingh, Jannink en Ter Kuile.

Wil je meer weten over de begraafplaatsen in Enschede? Bezoek dan eens de website van Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker.

Meer over

Mysteries

adv.