Quiz! Zijn deze uitspraken Twents of Nederlands?
We weten allemaal dat alleen Tukkers het raam los doen in plaats van open. Maar weet je ook of de…
In het Nederlands heet Enschede gewoon Enschede, in het Twents zeggen we Eanske en rond carnaval wonen we in Krekkelstad. Maar wist je dat onze stad vroeger heel anders werd genoemd?
Veel steden in Nederland hadden vroeger een andere naam. Ooit waren grote delen van ons land Romeins en ook het oud-Hollands klinkt natuurlijk heel anders dan onze huidige taal.
In de oudste officiële vermelding luidde de naam van onze woonplaats Anneschethe. Die naam was te lezen in een oorkonde uit 1119. Met een klein beetje fantasie lees je er Enschede in.
Hoe de naam Anneschethe is ontstaan? ‘Anne’ komt mogelijk van ‘aan de’ en ‘schede’ betekent ‘scheiding’. Oftewel ‘aan de scheiding’. Hiermee wordt de rand of de grens van een gebied bedoeld. Al zijn niet alle historici het met deze verklaring eens. Sommigen denken dat Enschede is afgeleid van ‘aan de es’, dat verwijst naar het essencomplex aan de oostkant van de stad. Een es is een hooggelegen akker.
In de afgelopen eeuwen popten allerlei varianten van ‘Anneschethe’ op. Enscede, Entscede, Endschede, Endscheide, Enskedee, Enze, Eindscheide en Eijndscheijde.
Ook de omringende plaatsen van Enschede hadden vroeger een andere naam. Hengelo heette vroeger Heingelon, Haaksbergen was Hockesberghe en een van de oude namen van Oldenzaal is Aldenselen.
Benieuwd naar nog meer gekke, oude namen van Nederlandse plaatsen? Kijk dan eens op de onderstaande kaart.
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken