Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom je in Enschede zoveel vogels hoort fluiten op een vroege winterochtend

Door Charmain Zwijnenberg 25 januari 2020

Misschien lig je heel vroeg in de ochtend nog lekker op één oor, maar ons valt al weken op dat de vogels in de vroege uurtjes luid aan het fluiten zijn. Ook al zitten we nog in hartje winter, dit gekwetter lijkt wel op het voorjaar. Niet alleen in het Van Heekpark en de andere parken, maar overal waar veel bomen staan. Wat is er aan de hand? Wij vroegen het aan boswachter Jonathan van Staatsbosbeheer.

Lentekriebels krijg je er bijna van als je de vogeltjes zo vroeg in de ochtend hoort fluiten. We kunnen je uit de droom helpen: het is voorlopig nog geen lente en zó lief zijn onze gevederde vrienden helemaal niet! Jonathan Leeuwis, boswachter bij Staatsbosbeheer, vertelt ons hoe het zit.

Verrot schelden

Vooral vroeg in de ochtend en tijdens de schemer in de avond horen we het luide gefluit van de roodborst. Deze roodborstjes komen uit Scandinavië en moeten hun territorium afbakenen. Dit doen ze door luid te fluiten en om landgenoten als mezen, vinken en goudhaantjes weg te jagen. Maar ook onze eigen vogels, zoals koolmezen en merels, laten van zich horen. Dit territorium gebruiken ze om voedsel en een partner te vinden. “Eigenlijk schelden de roodborstjes de andere vogels helemaal verrot,” vertelt Jonathan lachend. “Alleen maar om aan te geven dat de ander weg moet wezen en dat het hun plek is.” En wij maar denken dat dit van die liefelijke beestjes zijn…

Warm buiten

Daarnaast is het ook zo dat de vogels wat in de war zijn door de hoge temperaturen. Het warmere weer zorgt ervoor dat de vogels zich gedragen alsof het lente is. Jonathan vertelt: “Naast de energieke vogels zien we ook al sneeuwklokjes omhoog komen en  we merken dat de salamanders al wakker worden. Allemaal kenmerken van de lente, die eigenlijk pas over twee maanden begint.”

Lees ook:

bouw muziekkwartier_1

Uit de oude doos: zo zag Enschede eruit voor de komst van het Muziekkwartier

Door de jaren heen is Enschede ontzettend veranderd. Neem bijvoorbeeld het Willem Wilminkplein en he...
Madonna

Mysterie opgelost: wat is het verhaal achter de bakstenen vrouw?

In het verlengde van het Van Heekplein, naast het freerunparcours van Decathlon staat ze: een vrouw ...
politie Enschede

Wow! Zo vaak kwamen moord en doodslag voor in Enschede in 2019

Woninginbraak, openlijk geweld, bedreiging, fraude, mishandeling, straatroof: het zijn allemaal vorm...

adv.