Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel inwoners in Enschede leven in armoede

Door Charmain Zwijnenberg 12 september 2019

Het CBS heeft deze week nieuwe cijfers bekend gemaakt over het aantal Nederlanders dat in armoede leeft. In 2017 waren dat er bijna 939 duizend. Dat komt neer op 5,7 procent van de bevolking. Hoe is dat in Enschede?

Bijna 939 duizend Nederlanders leefden in 2017 in armoede, dat zijn er heel veel. Maar het aantal arme mensen is de afgelopen jaren wel afgenomen, met name door de aantrekkende economie. In 2013 telde ons land nog meer dan 1,2 miljoen mensen die in armoede leven.

Criterium

Volgens het planbureau leeft een persoon of gezin in armoede ‘wanneer het inkomen niet voldoende is voor het ‘niet-veel-maar-toereikend’-criterium’. Daarbij is gekeken naar de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, een klein bedrag voor ontspanning en nog een budget voor sociale activiteiten. Bij deze sociale activiteiten moet je denken aan een lidmaatschap van een sport- of hobbyclub of een jaarlijkse korte vakantie. In 2017 lag de grens voor een alleenstaande op een budget van 1135 euro per maand.

In Enschede

Als we het kaartje van Nederland erbij pakken zien we dat Enschede als enige plaats van Overijssel een donkeroranje kleur heeft. Dat betekent dat er relatief veel mensen in armoede leven. Kijken we vervolgens naar de cijfers, dan lezen we dat ruim 12 duizend Enschedeërs onder de armoedegrens leven. Omgerekend komt dat neer op 8,2 procent van alle inwoners. Toch is dat minder dan in 2016. Toen leefde 12,5 procent van de inwoners in onze stad onder de armoedegrens.

Het CBS heeft ook uitgezocht in welke bevolkingsgroepen de financiële nood het hoogst is. Het zal je niet verbazen dat de armoede in onze stad het grootst (21,1 procent) is onder mensen die leven van een uitkering.

Kinderen in armoede

Maar ook het aantal kinderen in onze stad dat opgroeit in armoede valt op: het zijn er 3290. Dat is 11,4 procent oftewel 1 op de 9 kinderen.

Grote steden

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag wonen de meeste mensen in armoede; ruim 1 op de 10.

Lees ook:

vrijwilliger Hennie van de voedselbank

Hennie werkt als vrijwilliger bij de Voedselbank: ‘Met dit werk kan ik mensen iets teruggeven’

Enschedeër Hennie van de Wetering (67) werkt al zeven jaar als vrijwilliger bij Voedselbank Enschede...
Geld munten euro's

Mysterie opgelost: zoveel verdient de Enschedeër gemiddeld per jaar

Hoeveel er maandelijks op je loonstrook staat, is niet zo vaak het onderwerp van gesprek. Dat blijft...
miljonairs

Money money money: zoveel miljonairs wonen er in de gemeente Enschede

Op 1 januari 2016 waren er in Nederland 112 duizend miljonairshuishoudens, het grootste aantal sinds...

Meer over

Gemeente

adv.