Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woonlasten dit jaar fors omhoog: dit gaat een gemiddelde Enschedeër betalen

Door Charmain Zwijnenberg 17 januari 2020

Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker. Pak je spaarpotje er maar bij, want huurders en huiseigenaren betalen in 2020 meer aan gemeentelijke woonlasten. Vooral afvalstoffenheffing krijgt een duurder prijskaartje.

Het is een mond vol: het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft deze landelijke stijging geconcludeerd. Het onderzoek is gebaseerd op de belastingen van veertig grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Woonlasten in Enschede

Laten we maar gelijk de pleister eraf trekken: op de deurmat van huiseigenaren in Enschede zal dit jaar een rekening verschijnen van €816,96. Huurders betalen in 2020 €518,50 aan gemeentelijke woonlasten.

Goed om te weten: dit is een gemiddeld bedrag, gebaseerd op een meerpersoonshuishouden. Het kan dus goed zijn dat jouw uiteindelijke woonlasten hier iets van afwijken. Waar betaal je dan precies voor? Drie dingen: onroerendezaakbelasting (alleen voor huiseigenaren), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Landelijke stijging

Niet alleen Enschedeërs zullen er aan moeten geloven, in heel Nederland moeten huurders en huiseigenaren flink bijlappen. Mensen in het bezit van een huis betalen gemiddeld €30,- meer, huurders €18,-. We zeiden het net al, vooral de afvalstoffenheffing stijgt behoorlijk: 5,9 procent. Dit komt doordat veel gemeenten nu pas de verhoging van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen.

Wie spant de kroon? Leiden, daar zijn de woonlasten gemiddeld €878,-. In Den Haag ben je het voordeligst uit en betaal je €595,-. Je hebt maar heel eventjes om bij te komen van dit nieuws, in januari/februari kun je deze rekening verwachten.

Lees ook:

europalaan 154

Dit is nu het goedkoopste koophuis in Enschede

De huizenprijzen rijzen tegenwoordig de pan uit. En dan mogen wij ons in Enschede nog gelukkig prijz...
Parkstraat Enschede gekleurde huisjes

Zo lastig is het om een huis te kopen in Enschede

De vraag die een heleboel Enschedeërs bezighoudt: hoe zit het op dit moment met de huizenmarkt? Is h...
politie Enschede

Wow! Zo vaak kwamen moord en doodslag voor in Enschede in 2019

Woninginbraak, openlijk geweld, bedreiging, fraude, mishandeling, straatroof: het zijn allemaal vorm...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.