Vette actie: dit moet je in Enschede met je gebruikte frituurolie doen

Door Charmain Zwijnenberg 24 januari 2019

Oliebollen, bitterballen, aardappelkroketjes… Waarschijnlijk heeft jouw frituurpan in december overuren gedraaid. Als je de frituurolie sindsdien nog niet hebt vervangen, wordt dat wel een keer tijd. Maar goed, waar laat je het gebruikte vet? Dit zijn de regels in Enschede.

Ho stop! Voordat je de gebruikte frituurolie in de afvalbak (of nog erger: in het toilet) gooit (omdat je er héél snel van af wilt!) is het een veel beter idee om de gebruikte vetten in te leveren. Zo wordt jouw gebruikte olie netjes verwerkt tot biobrandstoffen en kan een ander er nog iets leuks aan verdienen.

Wat je wel moet doen

Heel simpel. Bewaar altijd de lege fles van de frituurolie of zonnebloemolie. Die kun je mooi gebruiken om je gebruikte en afgekoelde olie en vet in te gieten. Misschien heb je een trechter nodig, maar meestal kun je het zo in de brede opening van de plastic fles overgieten.

Lever de fles met olie hier in

Je hebt in Enschede een aantal inleverpunten. Je herkent ze aan de gele container of aan een speciaal inzamelmeubel. Bij de Jumbo op het Brouwerijplein bijvoorbeeld, bij het Afvalbrengpunt Zuid aan de Vlierstraat, bij Spar City aan de Marktstraat en zo zijn er nog wel meer. Een overzicht van alle inzamelpunten in Enschede vind je hier.

frituurolie
Gele inzamelingscontainer voor frituurvet en -olie

Dit gebeurt er met de ingeleverde olie en vet

Van gebruikt frituurvet en bakolie kan biobrandstof worden gemaakt. Hiermee krijgen de oliën en vetten een tweede leven en de grondstoffen blijven zo lang mogelijk in onze kringloop.

Beloning

De inzamelpunten krijgen een vergoeding voor het ingezamelde vet. Die opbrengst kan mooi gebruikt worden voor de sportclubkas of voor het goede doel.

Zie hier een filmpje om te zien wat er met jouw gebruikte frituurolie- en vet wordt gedaan.

Meer over

Gemeente

adv.