Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Twente Milieu plaatst 300 gfe-containers in Enschede: dit moet je erover weten

Door Charmain Zwijnenberg 29 oktober 2020

Op verschillende plekken in Enschede zien we bordjes waarop gfe-verzamelcontainers worden aangekondigd. Maar wat zijn dat eigenlijk voor containers? En voor wie zijn ze bedoeld? Dat lees je in dit artikel. 

Nee, we hebben het niet over de gft-container, oftewel de groene bak waar je groente-, fruit- en tuinafval ingooit. Al lijkt de gfe-bak wel op zijn groene soortgenoot. In de gfe-verzamelcontainer gooi je groente-, fruit en… etensresten!

300 verzamelcontainers

In totaal krijgt onze stad zo’n 300 verzamelcontainers. Die worden bij hoogbouwlocaties zoals flats en appartementen geplaatst; vaak bij de ondergrondse restafvalcontainer. Op de site van Gemeente Enschede vind je een kaart met alle locaties. De gemeente is op 14 oktober gestart met het plaatsen van de eerste containers. Vanaf januari 2021 kunnen alle hoogbouwbewoners in Enschede gratis hun groente-, fruit- en etensresten gescheiden inleveren.

Waarom een gfe-container?

Op dit moment belandt gfe-afval bij bewoners van flats, appartementen en bovenwoningen nog gewoon bij het restafval. Door het gfe-afval te scheiden hebben zij minder restafval en besparen ze dus kosten. Het gebruik van de gfe-verzamelcontainer is helemaal gratis. Het scheiden van afval draagt natuurlijk ook bij aan een beter milieu. Van etensresten wordt namelijk compost gemaakt dat wordt gebruikt om bloemen en planten beter te laten groeien.

Wat mag er wel in?

In de gfe-container gooi je dus groente-, fruit- en andere etensresten. Afgedankte groenten, eierschillen, vlees- en visresten en afgelikte boterhammen: het kan er allemaal in. Maar ook: biologisch afbreekbare verpakkingen, koffiedrab, mest van je knaagdier en een uitgedroogd bosje bloemen.

Dit mag er niet in

Tuinafval mag dus niet in de gfe-container. Maar de meeste hoogbouwwoningen zullen ook niet veel tuinafval hebben. Gooi ook het volgende afval niet in de gfe-bak: honden- en kattenharen, (vogelkooi)zand, hout, as uit een asbak of open haard, koffiecups, piramidevormige plastic theezakjes en honden- en kattenpoep.

Gratis bakje

Ook plastic vuilniszakken of pedaalemmerzakken mogen niet in de gfe-verzamelcontainer. Teveel gedoe? Valt best mee. Om het scheiden van afval makkelijker te maken krijgen hoogbouwbewoners eind dit jaar een gfe-bakje van Twente Milieu. Door dit bakje op het aanrecht te zetten, kan het afval er zo in worden gegooid tijdens of na het koken. Appeltje-eitje dus.

Lees ook:

containers

Afval scheiden in Enschede: welk afval hoort in welke container?

Sinds 1 april mag je je lege chipszakken bij het plastic gooien in plaats van bij het restafval. En ...
containers2

Voor alle theeleuten: in deze afvalbak gooi je je jouw gebruikte theezakjes

Sla jij behoorlijk wat koppen thee achterover op een gemiddelde dag? Dan vraag je je misschien af wa...

Mag dat: je lege chipszak bij het plastic afval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat wel of niet mag. Daarom vragen ...

Meer over

Gemeente

adv.