Nu alweer zin in vakantie? Op deze data vallen de schoolvakanties in Enschede

Door Annelynn Kooistra 5 september 2018

De scholen zijn nog maar net begonnen, maar we kijken nu al uit naar de volgende vakantie. Op welke data vallen de schoolvakanties dit jaar eigenlijk in Enschede? Wij zochten het uit en zetten ze voor je op een rijtje. Handig om uit te printen voor op de koelkast!

Om de schoolvakanties te spreiden, is Nederland verdeeld in drie regio’s. Dit zijn de regio’s Noord, Midden en Zuid. De vakantiespreiding vermindert de drukte in de schoolvakanties. Enschede valt onder regio Noord.

schoolvakanties-2018-2019-enschede-kaart
Overzicht van de regio’s Noord, Midden, Zuid. Foto: Door JrPol – eigen werk, originele afbeelding (commons):NederlandGemeenten.png, gegevens: MinOCW, CC BY-SA 3.0

Schoolvakanties 2018-2019 in Enschede

Herfstvakantie – 20 oktober t/m 28 oktober 2018*
Kerstvakantie – 22 december 2018 t/m 6 januari 2019

Voorjaarsvakantie – 16 t/m 24 februari 2019
Meivakantie – 27 april t/m 5 mei 2019*
Zomervakantie – 13 juli t/m 25 augustus 2019

*Scholen mogen afwijken van deze datum, dat betekent dat elke school in Zwolle een andere start/einddatum kan hebben. Raadpleeg de schoolgids of website van jouw school. Scholen mogen de meivakantie ook met een week verlengen, hier zijn ze vrij in.

Rouleren

De zomervakanties rouleren volgens een vastgesteld systeem: vroeg – midden – laat – laat – midden – vroeg – vroeg – en ga zo maar door. Op deze manier kan het zijn dat een regio twee keer achter elkaar als eerste of als laatste aan de beurt is. Dit is nodig omdat anders de overgang van laat naar vroeg (en andersom) te groot is. Dan zou het schooljaar te lang zijn of juist te kort.

Waarom is de zomervakantie eigenlijk zo lang?

Natuurlijk is het heerlijk, zo’n lange zomervakantie, maar waarom is deze vakantie eigenlijk zo lang? De meeste schoolvakanties zijn maar een week of twee, maar de zomervakantie duurt zes – soms zelfs zeven – weken. Deze lange vakantie is ontstaan doordat het vroeger in juli en augustus oogsttijd was op het platteland. Kinderen moesten in die maanden meehelpen op het land en kregen dus vrij. Tegenwoordig is iedereen vrij, ook al werken kinderen niet meer mee op het land.

 

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.