Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Niet leuk: Enschede heeft de hoogste woonlasten van Nederland

Door Charmain Zwijnenberg 15 januari 2019

Vrijwel alle huishoudens in Nederland gaan dit jaar meer betalen aan gemeentelijke belastingen, dat blijkt uit de cijfers van COELO. En helaas voor ons, in Enschede zijn de woonlasten het hoogst van heel Nederland. Whut?! 

Huiseigenaren

Gemiddeld betalen huiseigenaren in Nederland 702 euro aan rioolheffing, afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting. Heb je een koopwoning in Enschede? Dan betaal je gemiddeld 854 euro aan woonlasten. Dat is het meest van de 27 grootste steden van Nederland. Wow! Wat dat betreft kan je beter in Den Haag wonen, daar betalen huiseigenaren gemiddeld 563 aan gemeentelijke belastingen. Wat een verschil!

Tekst gaat verder onder de afbeelding

woonlasten koopwoning Enschede
Woonlasten van meerpersoonshuishouden met eigen koopwoning per gemeente // Afbeelding: COELO

Huurders

Ook voor huurders zijn de verschillen in woonlasten per gemeente groot. Landelijk betaal je als huurder gemiddeld 340 euro aan woonlasten. Nijmegen is de goedkoopste gemeente om een huis te huren. Huurders zijn daar gemiddeld 40 euro (!) kwijt aan woonlasten. Dan Enschede. In onze stad is een huurder, hou je vast, gemiddeld 563 euro (!) kwijt aan gemeentelijke belastingen. Alleen in Zaanstad betaal je meer.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

woonlasten huurwoning
Woonlasten van meerpersoonshuishouden met huurwoning per gemeente // Afbeelding: COELO

Stijging woonlasten

Maar wat gaan we nou meer betalen ten opzichte van vorig jaar? De woonlasten van huiseigenaren in Enschede zijn met 5 procent gestegen. Dat komt neer op gemiddeld 41 euro meer dan in 2018. Huurders in Enschede betalen gemiddeld 3,6 procent meer dan vorig jaar. Dat is een stijging van zo’n 20 euro.

De oorzaak van de stijgende kosten? De Rijksoverheid heeft de afvalstoffenbelasting voor gemeentes ruim verdubbeld. Gemeentes berekenen die extra kosten vervolgens deels door aan bewoners.

Gelukkig kunnen we genoeg redenen bedenken om in ons mooie Enschede te blijven wonen.

Meer over

Gemeente

adv.