MAG DAT: spijbelen voor het klimaat op donderdag 7 februari?

Door Charmain Zwijnenberg 7 februari 2019

Spijbelen voor het klimaat, ja het is een ding. Jongeren zijn opgeroepen om donderdag 7 februari naar het Malieveld in Den Haag te komen om de regering op te roepen iets aan het klimaatprobleem te doen. Hartstikke goed wanneer jongeren zich druk maken om het klimaat, maar mag dat zomaar, spijbelen om te gaan protesteren?

Klimaatspijbelen

Nu al hét woord van 2019: klimaatspijbelen. De actie is ontstaan in België, waar de eerste keer ruim 3000 leerlingen in Brussel de straat op gingen. Dit in navolging van de internationale beweging School strikes for climateSchool Strikes 4 Climate of Fridays for Future, gestart in augustus 2018 door Greta Thunberg. In België waren de eerste acties op 10 januari 2019.

Nederland

Ook in Nederland willen scholieren nu gaan staken voor het klimaat. Het begon als initiatief van de Haagse scholier Stijn Warmenhoven (16) van de Daltonschool voor havo, vwo en gymnasium. Ondertussen hebben ruim 7000 scholieren op Instagram aangegeven te gaan spijbelen voor het klimaat. Of er daadwerkelijk zoveel scholieren naar het Malieveld komen, is nog even de vraag.

Onderwijsminister Arie Slob is ertegen dat scholieren spijbelen voor het klimaat, maar verboden is het niet. Volgens de leerplichtwet mogen scholieren tot en met 16 jaar alleen spijbelen met toestemming van de schoolleiding of hun ouders. Oudere scholieren mogen spijbelen als ze een schriftelijk verzoek hebben ingediend. Docenten mogen aankomende donderdag niet staken en moeten dus gewoon les geven.

Weinig animo in Enschede

Volgens Tubantia lijkt er in Enschede weinig animo te zijn voor de staking. Mochten er leerlingen van het Boenhoeffer College naar Den Haag afreizen, dan volgen er volgens Marlene Varkevisser, managementassistent van de school, passende consequenties. “Uiteraard is het goed dat er actie wordt gevoerd. Maar waarom moet dit tijdens schooluren? Bovendien hebben scholieren geen stakingsrecht. Onze leerlingen zullen dus gewoon als absent worden genoteerd en daar horen passende consequenties bij,” laat Marlene aan Tubantia weten.

Lees ook:

MAG DAT: in Enschede je huisdier begraven in je eigen tuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
sporten-enschede-fietsstad

MAG DAT? Op welk fietspad mag je als bestuurder wel of niet rijden?

Rijd je nietsvermoedend (of misschien juist wel bewust) met je scooter over het fietspad door de sta...

Meer over

Gemeente

adv.