Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, je huis een vrolijk kleurtje geven?

Door Charmain Zwijnenberg 16 mei 2019

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we niet goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Met deze week: mag jij je huis een vrolijk kleurtje geven?

Het staat wel lekker vrolijk: een huis met een kleurige gevel. En het is ook makkelijk om uit te leggen: ‘je moet bij het roze huis zijn’. Maar mag het zomaar, je huis in een vrolijke kleur verven? Of krijg je de gemeente op je dak? We zochten het voor je uit!

Geen regels

We stuurden de gemeente een mailtje met deze vraag en kregen al snel antwoord. Of het mag? Ja. “Navraag leert dat in bestemmingsplannen daarover niets is geregeld,” vertelt medewerker Ruud Lutjenhuis ons. Als je tenminste niet in een monumentaal pand woont. “Bij een monument mag een woning niet zomaar geverfd worden, dat moet je eerst aanvragen. Bij panden zonder monumentstatus zijn er met uitzondering van welstand (inclusief eventuele beeldkwaliteitsplannen) voor zover bekend geen regels voor de kleur van je huis,” aldus Ruud.

Tip van ons

Goed om te weten. Pak die potten verf er maar bij! Kleine tip van ons: voor je je huis een kleurtje gaat geven is het wel handig om je buren vooraf in te lichten als je ooit nog dat kopje suiker wilt lenen.

Lees ook:

bierdopjes bij restafval?

MAG DAT: bierdopjes en wijnkurken bij het restafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat wel of niet mag. Daarom vragen ...

MAG DAT: vochtige doekjes door de wc spoelen?

Gebruik jij billendoekjes om de billen van je baby schoon te maken? Of gebruik je ze misschien ook g...
eendjes voeren

MAG DAT: eendjes voeren in Enschede?

Oud brood voeren aan eendjes in de vijver, wie deed dat als kind niet op een zonnige zondag? Maar ma...

Meer over

Gemeente

adv.