Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag je je auto op straat wassen in Enschede?

Door Charmain Zwijnenberg 28 mei 2020

Regels: de een houdt zich er krampachtig aan vast, de ander probeert ze zo zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Mag je je auto bijvoorbeeld voor de deur wassen? 

Tuinslang in de aanslag, emmertje sop erbij en boenen maar. Maar mag dat eigenlijk wel voor de deur, op straat? Tom Huyskens van Bovag (Bond van automobielhandelaren en garagehouders) raadt het af. “Het grootste probleem is dat het vuile water via de straat in het oppervlaktewater terechtkomt. Geen goed idee”, concludeert hij.

Liever naar de wasbox of wasstraat

“Als je jouw auto het liefst met de hand wast, is het verstandiger om even naar een wasbox of wasstraat te rijden. Daar wordt het afvalwater vaak hergebruikt of netjes naar de waterzuivering afgevoerd”, legt Huyskens uit.

Dat vieze water wordt trouwens niet alleen veroorzaakt door het schoonmaakmiddel. “Het kan onschuldige vogelpoep of modder zijn, maar bijvoorbeeld ook remstof, rubberdeeltjes of olieresten”, aldus de ANWB. “Bij het wassen verdwijnt die viezigheid met het water en schoonmaakmiddel in het riool. Ook dat schoonmaakmiddel is niet in alle gevallen biologisch afbreekbaar en kan daarom schadelijk zijn voor het milieu.”

In steeds meer gemeentes verboden

Die milieuvervuiling is ook precies de reden dat steeds meer gemeentes besluiten om het ‘straatwassen’ te verbieden, schreef het AD onlangs in de zaterdagkrant.

Mag het in Enschede?

Maar hoe zit het in onze stad? Mogen wij onze bolide voor de deur spic en span maken? Angèle Scholtes van Gemeente Enschede zegt er het volgende over: “Je auto wassen in je eigen straat mag nog steeds in Enschede. Maar het is natuurlijk milieuvriendelijker om dat te doen in de autowasstraat.”

Oké, in onze stad is het dus nog steeds toegestaan. Al heeft de wasstraat de voorkeur.

Lees ook:

fietsen op de stoep plaatsen

Mag je je fiets zomaar op de stoep parkeren?

Regels: de een houdt zich er krampachtig aan vast, de ander probeert ze zo zoveel mogelijk te verbre...
mondkapjes_ANP

Mag dat: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval gooien?

De boodschappen doen sommige Enschedeërs tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden re...
beveiligingscamera aan je woning_3

Mag dat: zelf een beveiligingscamera aan je woning bevestigen?

Om de openbare orde te kunnen handhaven mag de gemeente Enschede beveiligingscamera's plaatsen, zoal...

Meer over

Gemeente

adv.