MAG DAT: in Enschede je huisdier begraven in je eigen tuin?

Door Annelynn Kooistra 22 november 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je in Enschede een overleden huisdier begraven in je tuin?

Fikkie is overleden en we weten allemaal hoe moeilijk de dood van een huisdier kan zijn. Maar heb je nagedacht over wat je wil doen als je hond, kat, konijn of muis is overleden?

MAG DAT?

Begraven in je eigen tuin klinkt voor de één fijn en de ander moet er niet aan denken, maar mag het wel? Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staat het volgende:

  • Vaak kunt u uw gezelschapsdier afgeven bij uw gemeente. Iedere gemeente is namelijk verplicht om via gemeentelijke verordeningen (zie artikel 3.5 van de Wet dieren) regels op te stellen voor dode gezelschapsdieren.
  • U kunt uw gezelschapsdier laten cremeren in een erkend huisdiercrematorium. In de EU-lijst vindt u een overzicht van erkende verbrandingsbedrijven.
  • U kunt uw gezelschapsdier laten begraven op een dierenbegraafplaats.
  • U mag uw gezelschapsdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Daarnaast moeten de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu tot een minimum beperkt worden, vandaar dat u geadviseerd wordt uw gezelschapsdier voldoende diep te begraven (minstens 75 centimeter).

De regels

Je mag dus een dier begraven in je tuin, als het gat maar diep genoeg is. Goed om te weten: volgens het programma Radar mag je het dier niet in plastic begraven, maar in biologisch afbreekbaar materiaal.

Hobbydieren

Voor hobbydieren, zoals paarden en schapen, gelden andere eisen dan voor je Fikkie. Bij de verwijdering van dode hobbydieren moet je voldoen aan dezelfde eisen als dode landbouwhuisdieren. Meer hierover lees je via deze link.

Lees ook:

koffiepad

MAG DAT: je gebruikte koffiepad bij het gft-afval gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
sporten-enschede-fietsstad

MAG DAT? Op welk fietspad mag je als bestuurder wel of niet rijden?

Rijd je nietsvermoedend (of misschien juist wel bewust) met je scooter over het fietspad door de sta...

adv.