Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: eendjes voeren in Enschede?

Door Charmain Zwijnenberg 21 maart 2019

Oud brood voeren aan eendjes in de vijver, wie deed dat als kind niet op een zonnige zondag? Maar mag je de eenden eigenlijk wel voeren? Wij zochten het uit!

Verboden in Amsterdam

Op sommige plekken in Amsterdam is het voeren van eenden sinds 1 april vorig jaar verboden. Gooi je je bammetje toch in een eendenvijver, dan riskeer je een boete van zeventig euro. Het idee hierachter is niet zozeer de gezondheid van de eenden, maar omdat de broodresten ratten aantrekken. En dáár hebben de buurtbewoners last van. Snappen we wel.

Zo min mogelijk

Maar dat is Amsterdam. Hoe zit het met Enschede? In onze stad krijg je geen boete als je eendjes voert, maar echt toegejuicht wordt het ook niet. Bij verschillende vijvers en parken in Enschede staan ook borden waarop staat dat het voeren van dieren verboden is.

Op de website van de gemeente Enschede wordt geadviseerd om eenden zo min mogelijk te voeren. Vooral niet in warme zomers. Dit in verband met blauwalg en botulisme: bacteriën in het water die gevaarlijk (lees: dodelijk) zijn voor watervogels en vissen en soms ook voor mensen.

Bij het voeren van brood komen veel eenden op een relatief klein stukje water bij elkaar en dat is juist de plek waar botulisme ontstaat. Van eventuele broodresten en de extra ontlasting van de eenden smult de blauwalg juist weer.

Overbodig

Ook ecoloog Jeanette van Schaik van Waterschap Vechtstromen is geen fan van het voeren van eenden. Aan Tubantia laat ze weten dat het ook totaal overbodig is: “In de zomer hoeft het helemaal niet. Zelfs de kleine jonge eendjes redden zichzelf, die moeten het trouwens ook van insecten hebben, niet van brood. Wij zeggen: doe het niet,” aldus de ecoloog.

Duidelijk. Liever niet voeren dus. Bak van dat oude brood gewoon een paar wentelteefjes. Daar hebben de eenden geen last van.

Lees ook: 

eend Mrs. de Vries bij Uw Groenteman Pompoen

Deze groenteman uit Enschede kreeg vandaag wel een héél bijzondere vogel in de winkel

Regelmatig zie je verschillende like&deel acties op Facebook verschijnen. Zo ook op de pagina van Uw...
Eendje gered

De Enschedese Vandy redde dit eendje uit een benauwde situatie

De zestienjarige Vandy Barend redde vanmiddag een eendenkuikentje van de dood. Hij kroop in een smal...

Meer over

Gemeente

adv.