Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: bierdopjes en wijnkurken bij het restafval gooien?

Door Charmain Zwijnenberg 9 mei 2019

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je bierdopjes en wijnkurken bij het restafval gooien? 

Je hebt thuis een feestje gegeven, het was gezellig en de volgende dag word je wakker met een flinke kater en een woonkamer vol lege flessen wijn en bier. Opruimen maar! De wijnflessen gooi je in de glasbak en de lege flesjes bier lever je in voor statiegeld. Maar wat doe je met de bierdopjes en flessenkurken?

Bierdopjes

Bierdopjes vallen onder blikverpakkingen. Net als lege frisdrankblikjes en groenteblikjes gooi je bierdopjes in de doorzichtige verpakkingenzak of in de oranje verpakkingencontainer. Mag dus gewoon bij het plastic in en niet bij het restafval.

En kurken dan?

Dan hebben we nog de wijnkurken. Omdat kurk een natuurproduct is, gooi je ze bij het GFT-afval en niet bij het restafval. Maar je mag ze ook samen met de lege wijnfles in de glasbak gooien. Bij het glasrecyclingbedrijf wordt met machines resterend materiaal als steen, etiketten en dus ook kurken verwijderd.

Wat je óók kunt doen is de kurken bij een kurkinzamelpunt inleveren. Die vind je bijvoorbeeld bij Vandaag Concept Store in Hengelo. De kurken krijgen dan een nieuw leven als grondstof voor schoenzolen, duurzaam isolatiemateriaal of worden verwerkt in toepassingen voor de ruimtevaart. Wordt jouw wijnkurk misschien wel naar de maan geschoten!

Lees ook:

kassabonnetje kassabonnetjes

Mag dat: kassabonnetjes bij het oud papier gooien?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat wel of niet mag. Daarom vragen ...
koffiepad

MAG DAT: je gebruikte koffiepad bij het gft-afval gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
afval plastic op straat

Zo zit het: dit mag er dus níet in je plastic afvalzak

Het lijkt zo simpel: je gooit al het plastic afval in de plastic afvalzak en de rest in de vuilnisza...

Meer over

Gemeente

adv.