Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: autorijden met een hond los naast je?

Door Romy Wesselink 10 oktober 2019

Regels regels regels, het zijn er soms zoveel dat we door de bomen het bos niet meer zien. Wat mag er nou wel en wat niet? Wij zijn de beroerdste niet en zoeken het graag voor je uit. Daarom dit keer: mag je autorijden met een hond los naast je? 

Wij Enschedeërs nemen onze trouwe viervoeters graag mee op pad. Terwijl we de zoveelste hond zagen die vrolijk op de bijrijdersstoel zat te kwispelen, vroegen we ons af: mag dat eigenlijk wel? Moet een hond in de gordel en kun je een boete krijgen als je hond niet ‘vast’ zit?

Veiligheid boven alles

Veiligheid boven alles. Je kunt niet meer in een auto stappen en zonder gordel wegrijden, want dan begint er een irritant alarm te piepen. Auto’s kunnen zelf remmen. En wie heeft er niet een supersonisch, ultraveilig kinderzitje voor het nageslacht in de auto?

MAG DAT?

Maar als het aankomt op honden in de auto, dan zijn we een stukje lakser. Voor honden in de auto gelden in Nederland geen specifieke regels. Een hond in de auto mag alleen niet leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder. Heb je een rustige hond die lekker stil kan zitten? Dan hoeft-ie niet met gordel om op de achterbank. Landen om ons heen zijn daar een stukje strenger in: in België mag je hond niet voorin zitten, zelfs niet gezekerd aan een tuigje. In Duitsland mag een hond alleen vervoerd worden in een tuigje, bench of in de achterbak achter een rek.

Toch boetes

Toch worden er weleens boetes uitgedeeld aan bestuurders met honden los in de auto. Dit gebeurt dan omdat de agent het een gevaarlijke situatie vindt. Die boete kan aardig oplopen: tot wel €230 omdat je als bestuurder gehinderd wordt.

Wat wel veilig is

Een hond los in de auto kan heel gevaarlijk zijn. Voor het dier, en voor jou. Als je plotseling moet remmen, stuitert de hond door de auto. Daarom is het altijd slim om je hond veilig te vervoeren. De ANWB testte trouwens heel wat hondentuigjes en benches voor in de auto op veiligheid. Veiligheidstuigjes blijken helemaal niet zo veilig te zijn. Wat dan wel? De duurste optie natuurlijk: een metalen bench. Maar dat is altijd nog goedkoper dan die boete die je kunt krijgen. En veilig voor je trouwe viervoeter.

Lees ook:

gft afval

MAG DAT: je container alvast aan de weg zetten voor je op vakantie gaat?

De zomervakantie is begonnen! Een dag voordat je met de caravan naar de Côte d’Azur vertrekt, zet je...
Mag je met camper overnachten op Diekmanterrein?

MAG DAT: in je camper overnachten op het Diekmanterrein?

Misschien is het je weleens opgevallen: op de parkeerplaats voor de Diekmanhal, Ballorig en Starworl...

MAG DAT: satéprikkers bij het gft-afval gooien?

Volgens RTL is er mooi weer op komst en dat betekent dat heel wat satéprikkers de barbecue op vliege...

adv.