Krap bij kas? Deze instanties in Enschede bieden hulp bij schulden

schulden enschede
Foto: indebuurt Enschede

Extra benzinekosten, hogere prijzen in de supermarkt, stijgende energierekeningen; veel Enschedeërs merken de inflatie in hun portemonnee. Sommigen krijgen misschien wel te maken met betalingsachterstanden of zelfs schulden. Jij ook? Bekijk hier waar in Enschede je kan aankloppen als je krap bij kas zit.

Wel een betalingsachterstand, nog geen schulden

Niet iedereen die betalingsachterstanden heeft, heeft direct schulden. Maar het is wel belangrijk om snel een overzicht te maken van financiën, vertelt Gabriëlla Bettonvilla van het Nibud. “Het is voor de hand liggend, maar mensen vergeten vaak dat een financieel gezonde situatie start met een handig overzicht. Wat komt er per maand binnen, wat gaat eruit. Pas na het maken van een overzicht zie je verborgen uitgaven. Misschien koop je vaak koffie to go of heb je abonnementen bij een Enschedese sportschool die je niet gebruikt.” Vaak kan je ook een betalingsregeling treffen met een bedrijf waar je een betalingsachterstand hebt.

Op de website van Nibud staat veel info voor Enschedeërs die betalingsachterstanden hebben, maar dit (grotendeels) zelf willen oplossen. Een voorbeeld daarvan is een aflosplan, dat gemaakt wordt op basis van jouw uitgaven.

Wat is het Nibud ook alweer?

Nibud staat voor ‘Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting’. Het is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum dat zich focust op huishoudfinanciën. De medewerkers van Nibud geven advies aan zowel bedrijven, overheden als inwoners zelf.

schulden in Enschede
Foto: Pexels

Hulp van de gemeente

Gaat het niet meer om alleen een betalingsachterstand, maar heb je daadwerkelijk schulden? Dan kan je bij de gemeente Enschede aankloppen. “De gemeente heeft een zorgplicht, wat inhoudt dat ze bij schulden moeten helpen”, verklaart Gabriëlla. “Het verschilt per gemeente hoe dit wordt aangepakt. In sommige gemeenten word je gekoppeld aan een budgetcoach, bij andere gemeenten zijn er sociaal raadslieden. We merken bij het Nibud wel dat de toestroom van mensen die bij de gemeente aanklopt groot is.” De gemeente Enschede zoekt actief ook contact met inwoners met betalingsachterstanden en helpt hen betalingsregelingen te treffen. Of de gemeente verwijst door naar organisaties die hulp kunnen bieden in de stad.

Enschede schuldenvrij

In de onderstaande video van de gemeente Enschede wordt in het kort uitgelegd wat je bij geldproblemen kan doen.

Lees verder onder de video >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Financiële hulp in Enschede

Een goed beeld hebben van je inkomsten en uitgaven is dus belangrijk voor een gezonde financiële huishouding. Enschedeërs die moeite hebben met het ordenen van hun administratie kunnen gratis advies krijgen bij het Budget Advies Team Enschede.

Wijkwijzers Enschede

Bij beginnende financiële problemen of als je niet goed weet waar je moet beginnen kan je bij de Wijkwijzers Enschede terecht. Daar verwijzen ze je door of helpen ze je met je probleem.

Stadsbank Oost Nederland

Als je geldproblemen groot zijn of als er een deurwaarder voor de deur staat kan je direct terecht bij Stadsbank Oost Nederland. Bellen kan op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur via het nummer 088 – 766 36 66. Andere manieren om met deze stadsbank in contact te komen vind je hier.

Hulp bij invullen financiële formulieren

Vind je het lastig om financiële formulieren in te vullen? Bij het formulierenadviespunt helpen ze je een handje.

Regelingen

Voor Enschedeërs die moeite hebben met de eindjes aan elkaar knopen zijn er verschillende regelingen. Op de website Rondkomen met je inkomen van de gemeente Enschede staan alle regelingen en tips op een rij. Als je er niet uitkomt kan je bellen via het nummer 053 – 48 17 800.

Signaleringsplicht vanuit de gemeente

De gemeente heeft sinds 1 januari 2021 een signaleringsplicht. Dat houdt in dat de gemeente een seintje krijgt wanneer je een betalingsachterstand hebt bij de zorgverzekeraar, huurbaas, het waternet, elektriciteitsbedrijf of gasleverancier. Gemeente Enschede neemt vervolgens contact met jou op en bespreekt je opties om (verdere) schulden te voorkomen. Op de website van de gemeente lees je er alles over.

Gemeentehuis Enschede

Juridisch loket

Ook het juridisch loket kan je helpen als je betalingsproblemen hebt. Je vindt het juridisch loket in Enschede aan de Piet Heinstraat 17. Het juridisch loket geeft aan alle Enschedeërs gratis advies.

Voorbeeldbrieven

Als je nog niet veel schulden hebt, maar wel wat ondersteuning kan gebruiken, kan je op de website van het juridisch loket veel informatie vinden. Hier staan onder andere voorbeeldbrieven die je naar instanties kan sturen om een betalingsregeling aan te vragen.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Huisartsenpost in Enschede: hier kun je terecht”

Huisartsenpost in Enschede: hier kun je terecht

ziekenhuis mst
Ga naar “Alles wat je wilt weten over parkeren in Enschede (tarieven 2023)”

Alles wat je wilt weten over parkeren in Enschede (tarieven 2023)

parkeren in Enschede
Ga naar “Handig: alles wat je moet weten over de afvalbrengpunten in Enschede”

Handig: alles wat je moet weten over de afvalbrengpunten in Enschede

afvalbrengpunt enschede

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99”

Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “JUMBO BOERENKOOL, HUTSPOT, ANDIJVIE, ZUURKOOL OF KRUIMIGE AARDAPPELEN 1+1 gratis”

JUMBO BOERENKOOL, HUTSPOT, ANDIJVIE, ZUURKOOL OF KRUIMIGE AARDAPPELEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Uniekaas geraspte kaas € 1,99”

Uniekaas geraspte kaas € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Faja Lobi of Koh Thai van € 2,89 voor € 1,39”

Faja Lobi of Koh Thai van € 2,89 voor € 1,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Zorgassistent in Enschede gezocht!”

Zorgassistent in Enschede gezocht!

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Mega Vlooienmarkt”

Mega Vlooienmarkt

 • Vliegveld Twenthe
 • Van 4 feb t/m 5 feb
vlooienmarkt
Ga naar “Paaskermis”

Paaskermis

 • Volkspark Enschede
 • Van 8 apr t/m 17 apr
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023
Ga naar “Piano Bar bij Fellini”

Piano Bar bij Fellini

 • Fellini
 • 10 februari 2023
fellini_poster_social mediafellini_poster_social media
Ga naar “Enschede Marathon”

Enschede Marathon

 • 16 april 2023
Enschede Marathon 2