Zoveel Enschedeërs telt onze stad in 2035
Wordt het de komende jaren drukker of minder druk in Enschede qua inwoners? Een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau…
Extra benzinekosten, hogere prijzen in de supermarkt, stijgende energierekeningen; veel Enschedeërs merken de inflatie in hun portemonnee. Sommigen krijgen misschien wel te maken met betalingsachterstanden of zelfs schulden. Jij ook? Bekijk hier waar in Enschede je kan aankloppen als je krap bij kas zit.
Niet iedereen die betalingsachterstanden heeft, heeft direct schulden. Maar het is wel belangrijk om snel een overzicht te maken van financiën, vertelt Gabriëlla Bettonvilla van het Nibud. “Het is voor de hand liggend, maar mensen vergeten vaak dat een financieel gezonde situatie start met een handig overzicht. Wat komt er per maand binnen, wat gaat eruit. Pas na het maken van een overzicht zie je verborgen uitgaven. Misschien koop je vaak koffie to go of heb je abonnementen bij een Enschedese sportschool die je niet gebruikt.” Vaak kan je ook een betalingsregeling treffen met een bedrijf waar je een betalingsachterstand hebt.
Op de website van Nibud staat veel info voor Enschedeërs die betalingsachterstanden hebben, maar dit (grotendeels) zelf willen oplossen. Een voorbeeld daarvan is een aflosplan, dat gemaakt wordt op basis van jouw uitgaven.
Wat is het Nibud ook alweer?
Nibud staat voor ‘Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting’. Het is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum dat zich focust op huishoudfinanciën. De medewerkers van Nibud geven advies aan zowel bedrijven, overheden als inwoners zelf.
Gaat het niet meer om alleen een betalingsachterstand, maar heb je daadwerkelijk schulden? Dan kan je bij de gemeente Enschede aankloppen. “De gemeente heeft een zorgplicht, wat inhoudt dat ze bij schulden moeten helpen”, verklaart Gabriëlla. “Het verschilt per gemeente hoe dit wordt aangepakt. In sommige gemeenten word je gekoppeld aan een budgetcoach, bij andere gemeenten zijn er sociaal raadslieden. We merken bij het Nibud wel dat de toestroom van mensen die bij de gemeente aanklopt groot is.” De gemeente Enschede zoekt actief ook contact met inwoners met betalingsachterstanden en helpt hen betalingsregelingen te treffen. Of de gemeente verwijst door naar organisaties die hulp kunnen bieden in de stad.
In de onderstaande video van de gemeente Enschede wordt in het kort uitgelegd wat je bij geldproblemen kan doen.
Lees verder onder de video >
Een goed beeld hebben van je inkomsten en uitgaven is dus belangrijk voor een gezonde financiële huishouding. Enschedeërs die moeite hebben met het ordenen van hun administratie kunnen gratis advies krijgen bij het Budget Advies Team Enschede.
Bij beginnende financiële problemen of als je niet goed weet waar je moet beginnen kan je bij de Wijkwijzers Enschede terecht. Daar verwijzen ze je door of helpen ze je met je probleem.
Als je geldproblemen groot zijn of als er een deurwaarder voor de deur staat kan je direct terecht bij Stadsbank Oost Nederland. Bellen kan op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur via het nummer 088 – 766 36 66. Andere manieren om met deze stadsbank in contact te komen vind je hier.
Vind je het lastig om financiële formulieren in te vullen? Bij het formulierenadviespunt helpen ze je een handje.
Voor Enschedeërs die moeite hebben met de eindjes aan elkaar knopen zijn er verschillende regelingen. Op de website Rondkomen met je inkomen van de gemeente Enschede staan alle regelingen en tips op een rij. Als je er niet uitkomt kan je bellen via het nummer 053 – 48 17 800.
De gemeente heeft sinds 1 januari 2021 een signaleringsplicht. Dat houdt in dat de gemeente een seintje krijgt wanneer je een betalingsachterstand hebt bij de zorgverzekeraar, huurbaas, het waternet, elektriciteitsbedrijf of gasleverancier. Gemeente Enschede neemt vervolgens contact met jou op en bespreekt je opties om (verdere) schulden te voorkomen. Op de website van de gemeente lees je er alles over.
Ook het juridisch loket kan je helpen als je betalingsproblemen hebt. Je vindt het juridisch loket in Enschede aan de Piet Heinstraat 17. Het juridisch loket geeft aan alle Enschedeërs gratis advies.
Als je nog niet veel schulden hebt, maar wel wat ondersteuning kan gebruiken, kan je op de website van het juridisch loket veel informatie vinden. Hier staan onder andere voorbeeldbrieven die je naar instanties kan sturen om een betalingsregeling aan te vragen.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Enschede en blijf op de hoogte van alles over en rondom Enschede.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken