Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Enschede is een regenbooggemeente: dit houdt het in

Door Carin Van der Meij 4 augustus 2020

Enschede is één van de 75 regenbooggemeenten – ook wel regenboogsteden – in Nederland. Leuk feitje, maar wat houdt dit precies in? Dat lees je in dit artikel.

Kort samengevat: een regenbooggemeente is een gemeente die zich actief inzet voor de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI’s).

Regenbooggemeente

Van de 75 gemeenten hebben er 54 met de minister van onderwijs een intentieverklaring getekend. Enschede is daar een van. Met het zetten van deze handtekening geven gemeenten aan zich actief in te zetten voor de acceptatie, emancipatie, en veiligheid van LHBTI’s in eigen stad. Hiermee willen ze problemen als discriminatie op de woningmarkt, intimidatie en geweld tegengaan. Deze gemeenten krijgen hiervoor subsidie van de overheid.

Hoe zit het met de overige gemeenten? Die zijn op eigen houtje een regenbooggemeente geworden. Vaak is dit op initiatief vanuit de gemeenteraad of inwoners zelf. Deze gemeenten hebben een ‘LHBTI-beleid’ ontwikkeld, waarin staat hoe zij zorgen voor meer acceptatie voor LHBTI’s in de stad. Na het aannemen van een motie hebben zij zichzelf uitgeroepen tot regenbooggemeente

Enschede

Enschede tekende in 2008 de intentieverklaring voor het Regenboogbeleid met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Zo zijn er al diverse activiteiten georganiseerd, zoals de Regenboogdagen, het transgendercafé en voorlichtingen in het onderwijs.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om ook in 2020 de lokale LHBTI+ organisaties €45.000 subsidie te geven voor activiteiten in de stad. Daarvan gaat dit jaar € 11.500 naar diverse activiteiten om de zichtbaarheid van LHBTI+ te versterken. Zo zegt wethouder Kampman in een eerder persbericht: “We willen ervoor zorgen dat LHBTI+ veel bekender wordt in Enschede. Want onbekend, maakt onbemind en dat is nergens voor nodig. We willen dat Enschede een inclusieve stad is waar mensen fijn met elkaar samenleven. Dit los van wie je houdt, wat je gelooft en hoe je er uit ziet.”

Nu we er toch zijn: Pride

Dat Enschede goed bezig is, werd ook duidelijk in het BNN-programma ‘Nu we er toch zijn: Pride’ van vorige week. In de eerste aflevering was te zien dat presentator Jurre Geluk kennis maakte met de inwoners van onze stad. Op basis van Jurre’s ervaring mocht hij een zwarte, zilveren en gouden wimpel overhandigen aan wethouder Kampman. En drie hoeraatjes voor Enschede: onze stad kreeg een gouden wimpel!

Lees ook

Gay Pride 2019_42

Gay Pride 2019: een fotoreportage van de Canal Parade

Op zaterdag 3 augustus mochten wij mee met de boot van Café Stonewall tijdens de Canal Parade in Ams...
nu we er toch zijn enschede

Kijktip: Enschede is te zien in het BNN-programma ‘Nu we er toch zijn: Pride’

Vorig jaar mocht indebuurt Enschede mee op de boot van Café Stonewall tijdens de Gay Pride in Amster...
Roxy Diamond

Sander uit Enschede is dragqueen Roxy Diamond: ‘Ik kan mijn creativiteit er in kwijt’

Afgelopen weekend hostte hij de travestieavond bij café Stonewall. De maandag erop werkt hij gewoon ...

Meer over

Gemeente

adv.