Dit moet je doen als je drugsafval vindt

Door Charmain Zwijnenberg 17 januari 2019

In Enschede wordt met regelmaat drugsafval gevonden, bijvoorbeeld van ghb, speed en xtc. Niet oké, want het kan hartstikke gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het chemisch afval komt van illegale drugslabs uit de regio. In 2018 zijn er drie laboratoria in Twente opgerold: waaronder één in Enschede. Wat moet je doen als je drugsafval vindt? Wij zochten het uit.

Drugsafval herkennen

Allereerst goed om te weten hoe je drugsafval herkent. Vaak ligt het afval in vaten of jerrycans langs de weg, in het bos of in het open veld. Het gaat meestal om kunststof of stalen vaten, jerrycans en soms ook gasflessen.

Gevaarlijk

Drugsdumpingen kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Voorbijgangers en omwonenden krijgen mogelijk ademhalingsproblemen bij het inademen van het afval. En als er ook gasdrukhouders zijn gedumpt, kunnen die voor ontploffingsgevaar zorgen. Meerdere gedumpte stoffen kunnen zelfs een chemische reactie vormen. Oppassen geblazen dus!

Die chemische stoffen zijn niet alleen slecht voor jou, ook voor het milieu. Als ze lekken kunnen ze in de bodem terechtkomen, met vervuild grondwater als gevolg.

Wat moet je doen als je afval vindt?

  • Raak nooit, maar dan ook nooit iets aan!
  • Nee, ook niet met je voeten. Dus schop of duw niet tegen de verpakking.
  • Hou afstand! Minimaal 25 meter met de wind in je rug.
  • Is er brand? Sta dan zeker niet op minder dan 100 meter afstand.
  • Rook niet in de buurt van de dumping.
  • Bel direct de politie via 112: geef je exacte locatie door en of er sprake is van brand of rook. Zij schakelen dan de brandweer of het LFO (Landelijke Faciliteit Ontmantelen) in.
  • We blijven het herhalen: hou afstand. Ook als je de politie aan de telefoon hebt.

Getuige van illegale dumping?

Zie je een illegale dumping voor je ogen gebeuren? Speel niet zelf politieagentje, maar bel 112. Maak wanneer mogelijk foto’s, noteer nummerborden en maak een beschrijving van de vervoersmiddelen en de personen. Maar onthoud: eigen veiligheid voorop!

Verdachte zaken

Wees alert als je in het donker op een niet voor de hand liggende plek in het bos of buitengebied een bestelauto of kleine vrachtwagen ziet. Het zou zomaar kunnen dat daar grote hoeveelheden chemische troep uit worden gelost. Noteer het nummerbord en bel de politie op 0900-8844 om deze verdachte situatie door te geven.

Bron: Politie.nl

Meer over

Gemeente

adv.