Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je doen als je de eikenprocessierups spot

Door Charmain Zwijnenberg 12 juni 2019

Je hebt ze vast al gespot: bomen ‘ingepakt’ in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de eikenprocessierups er huishoudt. Hier op de redactie zijn we al behoorlijk aan het klagen over de harige beestjes, want contact met de brandharen van rupsen kan vervelende klachten veroorzaken. Wat te doen als je de eikenprocessierups ziet?

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot. En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze vooral in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Wat doet de gemeente Enschede eraan?

De gemeente bestrijdt volgens de landelijke ‘leidraad beheersing eikenprocessierups’ de eikenprocessierups op risicoplekken. Het gaat hier om plekken bij scholen of bij drukbezochte voet- en fietspaden. Gespecialiseerde bedrijven halen (oude) nesten op deze plekken weg met speciale zuigmachines. Op 7 juni waren ze onder meer op de Goolkatenweg aan het werk. Op plekken die geen hoge prioriteit hebben wordt niet of later bestreden.

Via waarschuwingslinten of -borden waarschuwt de gemeente voor de aanwezigheid van de rupsen. Maar let op: als er geen bord staat of geen lint hangt is dit geen garantie dat er geen
eikenprocessierupsen aanwezig zijn.

Rupsen gespot?

Je hoeft niet elke processierups die je ziet te melden bij de gemeente. Maar wanneer je een nest met eikenprocessierupsen ziet op een risicovolle plek (denk aan een laaghangend direct aanraakbaar nest op een speelplek waar veel kinderen komen, langs een drukke doorgaande wandel- of fietsroute naar een school, een bushalte of hondenuitlaatplaats) kan je hier een melding maken. Raak ze in elk geval niet zelf aan en ga ze niet proberen zelf te bestrijden. Op deze site zie je welke meldingen van processierups er al zijn gedaan en wat de status daarvan is.

Lees ook:

bierdopjes bij restafval?

MAG DAT: bierdopjes en wijnkurken bij het restafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat wel of niet mag. Daarom vragen ...
wegwerkzaamheden

Omrijden maar: op deze plekken wordt de komende maanden (flink!) aan de weg getimmerd

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt, Enschede timmert momenteel volop aan de weg. De schop ging deze...
MST bereikbaarheid

Eerste hulp bij omleidingen: zo kom je bij het MST

Het is je vast niet ontgaan: er vinden een hoop wegwerkzaamheden in Enschede plaats. Ook rondom het ...

Meer over

Gemeente

adv.