Binnenkort naar de stembus: dit moet je weten over de verkiezingen

Door Charmain Zwijnenberg 31 januari 2019

Het duurt niet lang meer voordat we weer massaal naar de stembus trekken. Op woensdag 20 maart stemmen we voor de Provinciale Staten van Overijssel en voor het én het waterschap Vechtstromen. Geen idee wat deze verkiezingen inhouden? Hoe het in zijn werk gaat? Of wie er mag stemmen? Lees dan snel verder en je bent helemaal op de hoogte.

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Hier stemmen we voor

Op woensdag 20 maart stemmen voor twee verkiezingen. Dit gebeurt in heel Nederland tegelijk. In Enschede stemmen voor de Provinciale Staten van Overijssel en voor het bestuur van het waterschap Vechtstromen. Weet je niet precies wat dat inhoudt? Snappen we. Wij leggen het uit:

Net als een gemeente heeft een provincie ook een bestuur. In Overijssel bestaat dat uit 47 leden. Zij bedenken in hoofdlijnen wat er in de provincie moet gebeuren en controleren of de Gedeputeerde Staten (dat is het dagelijks bestuur) dat goed uitvoert. Je kunt het vergelijken met de gemeenteraad die het werk van het college van burgemeester en wethouders stuurt en in de gaten houdt, maar dan op provinciaal niveau. De provincie werkt aan projecten die te groot zijn voor de gemeentes, maar te klein voor het Rijk. Dat zijn bijvoorbeeld grote autowegen die meerdere gemeentes doorkruisen.

Dit doet het waterschap

Waterschappen hebben ook een overkoepelende functie (want ja, water stopt nu eenmaal niet bij een gemeentegrens). Zij zorgen ervoor dat het goed gaat met de waterwegen, -planten en dieren in onze regio. Het algemeen bestuur van waterschap Vechtstromen telt 27 leden. Om de vier jaar kiezen inwoners van een waterschap de leden van de categorie ‘ingezetenen’ van het algemeen bestuur, het gaat hier om 20 zetels.

Wie mogen er stemmen?

Ben je 18 jaar en ouder, heb je een Nederlandse nationaliteit, woon je in de provincie en waterschap waar de verkiezing plaatsvindt en ben je niet uitgesloten van het kiesrecht? Dan mag je stemmen! Bij de Waterschapsverkiezingen mag je ook stemmen als je de nationaliteit van een ander land van de Europese Unie (EU) hebt of een geldige verblijfsvergunning.

Wanneer en waar kan ik stemmen?

De verkiezingen vinden plaats op 20 maart 2019. De stembureaus in onze stad zijn die dag open van 07.30 tot 21.00 uur. Klik hier voor alle stembureaus in Enschede.

Je ontvangt een stempas met daarop de vermelding van het dichtstbijzijnde stembureau. Je bent echter niet verplicht om daar je stem uit te brengen. Stemmen mag bij ieder stembureau in de gemeente Enschede.

Niet vergeten!

Wanneer je gaat stemmen, ben je verplicht je identificatiebewijs (rijbewijs, paspoort, ID-kaart) mee te nemen. Dit identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. Vergeet ook niet om je stempas(sen) mee te nemen. Zonder identiteitsbewijs en stempas mag je namelijk niet stemmen. Je ontvangt je stempas uiterlijk 6 maart 2019 per post.

Heb je geen stempas gekregen?

Ligt er op 6 maart nog steeds geen stempas op de deurmat? Dan kan je online met DigiD een vervangende stempas aanvragen. Ook kan je tot dinsdag 19 maart 12.00 uur bij de afdeling publieksdienstverlening in het Stadskantoor terecht voor een vervangende stempas. Je hoeft hier geen afspraak voor te maken. Zorg wel dat je een geldig identiteitsbewijs meeneemt.

Kan je niet op 20 maart?

Stel, je bent op vakantie, je hebt een fikse buikgriep te pakken of je bent om een andere reden niet in staat om op 20 maart te stemmen. Dan kan je je stem uitbrengen door iemand anders te machtigen. Je vult de achterkant van je stempas in en geeft jouw gemachtigde een kopie van je identiteitsbewijs mee. Diegene moet wel in Overijssel of in het gebied van waterschap Vechtstromen wonen, moet stemgerechtigd zijn en jouw stem tegelijkertijd met zijn of haar eigen stem uitbrengen.

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.