Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

12,5 procent van de huishoudens in Enschede leeft in armoede

Door Rebecca de Graaf 24 januari 2018

Enige tijd geleden stelden we onze lezers de vraag waar de gemeente meer geld voor zou moeten vrijmaken. Een van de onderwerpen die volgens jullie aangepakt moet worden is armoedebestrijding. De cijfers liegen er niet om. In 2016 had maar liefst 12,5 procent van de huishoudens in Enschede een laag inkomen. 

Armoedebestrijding

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal huishoudens dat vier jaar of langer van een laag inkomen moest rondkomen verder toegenomen is. Dat komt vooral door de groeiende groep mensen die moeilijk uit de bijstand kan komen. Het CBS maakt voor het meten van armoede gebruik van de lage-inkomensgrens. Deze grens lag in 2016 op 1.030 euro voor een alleenstaande en 1.370 euro voor een alleenstaande ouder met één kind. Voor een stel met twee kinderen ligt de grens op 1.940 euro. Uit het onderzoek blijkt dat 12,5 procent van de huishoudens in Enschede moet rondkomen van een laag inkomen. Daarnaast heeft 5,7 procent van de huishoudens een langdurig laag inkomen.

Voedselbank

Naast het percentage huishoudens met een laag inkomen geeft het aantal mensen die gebruik maakt van de Voedselbank ook de armoede weer. Uit het jaarverslag van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen blijkt dat begin 2016 in totaal 456 huishoudens (totaal 1188 personen) een voedselpakket ontvingen. Eind 2016 was het aantal voedselpakketten licht gestegen naar 470 pakketten (1260 personen).

Gemeenteraadsverkiezing 21 maart

Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat armoedebestrijding in Enschede terecht een plekje op de politieke agenda verdient. Ben je van mening dat het huidige beleid niet aan jouw verwachtingen voldoet? Het geld kan maar een keer uitgegeven worden en jij kan ervoor zorgen dat er een politieke partij in de gemeenteraad komt die het meest aansluit bij jouw behoeftes. De komende tijd zullen wij aandacht besteden aan de hete hangijzers van onze stad. Je kunt in een reactie onder dit artikel laten weten waar de gemeente, naast armoedebestrijding, meer geld voor zou moeten vrijmaken.

Meer over

Gemeente

adv.