De pannenkoek is vooral in trek tijdens de crisis

Door Rebecca de Graaf 16 februari 2018
De oer-Hollandse pannenkoek, wie is er niet groot mee geworden? Lekker met spek, kaas of poedersuiker. Na een forse stijging van het aantal pannenkoekenrestaurants tijdens de crisis, groeit het aantal eetgelegenheden die zich met dit gerecht bezighouden nauwelijks meer. Dit blijkt uit het onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen. 

Forse groei

De afgelopen tien jaar zijn er veel pannenkoekenrestaurants geopend. Het aantal restaurants nam landelijk toe van 330 naar 384. De ontwikkeling van het aantal pannenkoekenrestaurants verschilt sterk per provincie. Met name in Overijssel en Noord-Brabant zijn forse groeicijfers waar te nemen. Dat betekent dat we tegenwoordig zo’n beetje één pannenkoekenrestaurant hebben voor elke 50.000 inwoners.

Pannenkoek

Vooral tussen 2010 en 2013 zag Van Spronsen nog een flinke groei in de sector. Jaarlijks nam het aantal pannenkoekenrestaurants met zo’n vijf tot zes procent toe. Vorig jaar was de toename echter minder dan een procent. Volgens de onderzoekers waren mensen tijdens de crisis meer bewust van de prijzen. Als ze al buiten de deur gingen eten, dan kozen ze vaker voor een relatief goedkoop hapje.

Pannenkoekenrestaurants in Enschede

In Overijssel zitten 25 pannenkoekenrestaurants, waarvan er drie in Enschede zitten. Dit zijn De Pannenkoek, Mister Pancake en Le Pompidou. De meeste pannenkoekenrestaurants zitten, heel verrassend, in Amsterdam. Hier zitten maar liefst 22 eetgelegenheden die pannenkoeken serveren. Daarna volgt Rotterdam met negen pannenkoekenrestaurants.

Meer over

Eten & drinken

adv.