Een hele kalkoen bereiden voor Thanksgiving? Zo doe je dat!

Aangeboden door Poelier Mattemaker 8 november 2018

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada, maar ook in Nederland neemt de populariteit van deze dag toe. Vooral de traditionele kalkoen uit de oven is onmisbaar met Thanksgiving. Heb je geen grote oven, maar wil je toch met meerdere mensen van dit gerecht genieten? Poelier Mattemaker geeft een aantal tips om de lekkerste kalkoen op tafel te zetten!

Kalkoen bereiden

Bij Poelier Mattemaker verkopen ze verschillende formaten kalkoenen. Je hebt dus niet per se een grote oven nodig om voor twaalf man een kalkoen klaar te maken. “In ons assortiment vind je de betere kwaliteit kalkoenen in verschillende formaten. Het gewicht van de kalkoen varieert tussen de twee en dertien kilo. Wanneer je voor een grote groep mensen gaat koken, kun je ervoor kiezen om drie kleinere kalkoenen te kopen in plaats van één grote,” legt Marcel Mattemaker uit.

Geduld

Een hele kalkoen bereiden klinkt ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Bij het bereiden van grote stukken vlees of gevogelte is maar één ding belangrijk en dat is geduld. “Je moet voor iedere kilo vlees één uur bereidingstijd rekenen. Dus een kalkoen van drie kilo moet drie uur lang in de oven om gaar te worden,” zegt de poelier.

Vetgehalte

Wanneer je de kalkoen in de oven stopt, is het belangrijk om de juiste temperatuur in te stellen. De kalkoenen die in Nederland verkrijgbaar zijn, verschillen namelijk van Engelse en Amerikaanse kalkoenen. Met een Amerikaanse kalkoen kun je de oven rustig op 220 graden zetten, maar met een Europese kalkoen hoef je dit niet te proberen. Het vetgehalte van Europese kalkoenen ligt een stuk lager en vraagt daarom om een lagere temperatuur van 180 graden.

Blijven bedruipen

“Plaats de kalkoen laag in de oven. Blijf het vlees regelmatig bedruipen met vet, zodat het vlees niet droog wordt en een krokant laagje krijgt. Als de borst van de kalkoen mooi gebruind is (ongeveer 2/3 van de bereidingstijd) bedek dan met een stuk aluminiumfolie alleen het borstgedeelte van de kalkoen.  Het is dus niet moeilijk om een kalkoen te bereiden, het vergt alleen wat tijd en aandacht.”

Bestellen

Wil jij met Thanksgiving een heerlijke kalkoen op tafel zetten? Plaats dan op tijd een bestelling bij Poelier Mattemaker. Je kunt dit gemakkelijk telefonisch of online doen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Poelier Mattemaker. Meer over Poelier Mattemaker ontdekken?

Poelier Mattemaker slagers

Nu open09:00 - 18:00

Pijpenstraat 24, Enschede

Bekijk meer:slagers

adv.