Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat als je 24-uurs zorg moet verlenen? Een kijkje bij Aveleijn

Door Rebecca de Graaf 26 maart 2020

Geke werkt als zorgverlener bij ’t Veldhoes. Dit is een woonvoorziening van Aveleijn voor volwassen cliënten met een matig verstandelijke beperking. De bewoners zijn tussen de 40 jaar en 78 jaar en ze hebben allemaal 24-uurs zorg nodig. “In korte tijd hebben we warme zorg met een arm om de schouder om weten te zetten naar warme zorg met afstand.”

Geke hield haar hart wel even vast toen de ernst van het coronavirus tot haar doordrong. Want hoe zouden de bewoners van ’t Veldhoes op deze nieuwe situatie reageren? En wat blijkt: ze weten zich heel goed aan te passen.

Enorm veel daadkracht

“Ik ben zo ontzettend trots op de manier waarop we dit met z’n allen aanpakken. Trots op de organisatie, de politiek, mijn collega’s en natuurlijk de bewoners. Doordat wij als team veel rust uitstralen, voelen de cliënten zich erg veilig”, vertelt Geke.

't veldhoes
’t Veldhoes ligt in de wijk Twekkelerveld. Foto: Google Streetview

Het virus buiten de deur houden

Maar hoe doe je dat dan bij mensen die 24-uurs zorg nodig hebben? “Ook in extreme situaties zoals het coronavirus wil je kwalitatief goede zorg blijven bieden. Het zit in ons DNA om voor anderen te zorgen en onze grootste prioriteit is het virus buiten de deur te houden.”

Als eerste hebben Geke en haar collega’s de zitplekken in de centrale ruimte op veilige afstand van elkaar geplaatst. “Daarna zijn we in gesprek gegaan met de bewoners. Je legt uit wat er aan de hand is en wat we samen moeten doen om gezond te blijven. Dus vaker je handen wassen, even geen knuffels meer geven en bijvoorbeeld oefenen met niezen in je elleboog.”

Daarnaast doet het team van zorgverleners vaker een beroep op wat de bewoners nog wel zelf kunnen, zoals zelf je tandenpoetsen en aankleden bijvoorbeeld. “We hebben een heel gestructureerd dagprogramma opgezet, waarbij de bewoners meer tijd doorbrengen in hun eigen appartement in plaats van de centrale ruimte. Het is mooi om te zien hoeveel creativiteit en kracht er bij iedereen vrijkomt.”

Schouder aan schouder

Uiteraard zijn er nog voldoende contactmomenten, maar dan wel volgens de richtlijnen van het RIVM. De bewoners mogen de komende weken geen bezoek meer ontvangen en ook zelf wat boodschapjes halen zit er nu even niet meer in. “Maar samen komen we er wel doorheen. Juist in deze periode helpen en letten we nóg beter op elkaar. We staan schouder aan schouder, maar dan wel met gepaste afstand.”

Lees ook

Tjakker

Baasjes gezocht: 7 x lieve honden in ‘lockdown’ in het asiel

Wekelijks zetten we een asielhond in het zonnetje. Gelukkig hebben veel van deze dieren inmiddels ee...
tekening

Hartverwarmend! Zo steek jij de kwetsbare ouderen een hart onder de riem

Gisteravond maakte het Kabinet bekend dat verpleeghuizen voorlopig geen bezoek meer mogen ontvangen....
mst ziekenhuis enschede

Filmpje! Zo applaudisseerde Enschede voor de harde werkers in Nederland

Vanavond (dinsdag 17 maart) om 20.00 uur applaudisseerden mensen door het hele land voor alle helden...

adv.