Susanne van Bodywise: “Mijn dochter is mijn grootste voorbeeld en inspiratie”

Door Jannike Huisman 25 augustus 2017

Susanne Klappe werkte jarenlang in het bedrijfsleven, maar daar was ze niet gelukkig. Haar zwangerschap gooide alles om en ze heeft nu een yoga- en pilatescentrum. “Door mijn dochter ben ik gaan doen wat ik echt leuk vond.”

Het roer om

Voordat Susanne haar eigen yogaschool begon, werkte ze als management consultant voor grote bedrijven. Toch knaagde er iets en was ze niet gelukkig. “Heel vaak had ik het gevoel dat ik niet op m’n plek zat. Dat gevoel van leegte werd steeds groter. Toen ben ik pilates gaan doen en kwam ik er steeds meer achter wat ik wilde,” vertelt Susanne. Ze werd helemaal wakker geschud toen ze een dochtertje kreeg met een syndroom. “Je komt dan heel erg achter je kwetsbaarheid.”

Mijn grote voorbeeld

“Ik ging yoga doen, omdat ik mijn dochter wilde helpen. Maar uiteindelijk heeft het mij meer geholpen,” vertelt Susanne. “Door haar ben ik echt gaan doen wat ik leuk vond. Mijn dochter Anne is mijn grootste guru, omdat ze zo in het moment leeft, zo in het hier en nu. Anne is zo content met wie ze is en maakt zich geen zorgen om wat anderen van haar denken. Dat is heel verfrissend. En vaak zegt ze: het moet ook leuk zijn voor mij. Daarmee heeft ze een heel goed punt.”

“Gelukkig zijn is het gezondste wat je voor jezelf kunt doen”

Rijkdom

Susanne leerde Iyengar yoga op een school in Amsterdam. “De yoga voelde echt alsof je thuis komt en het was zo leuk. Ik vond het ook heel interessant hoe je via je lichaam je mindset kan beïnvloeden. Door fysieke en mentale oefeningen te doen, kan ik nu zelf bepalen hoe ik me wil voelen. Ik vind dat echt rijkdom en dat delen met mensen maakt me heel blij.”

Interview Susanne Bodywise

Je leert van elkaar

Verwacht geen zweverig gedoe, de lessen van Susanne zijn juist fysiek heel actief. “Ik meng heel vaak verschillende niveaus, beginners bij gevorderden. Dan leer je van elkaar en dat werkt heel goed. Je gaat dan heel snel vooruit.” Volgens Susanne moet je yoga niet doen om er slanker of beter van te worden, maar juist omdat je je er goed door gaat voelen. “Flow is een heel belangrijk onderdeel van de les. Dat zie je overal terug, ook bij alle succesvolle mensen. Als je te hard wil, dan gaat alles stagneren. Neem je een stapje terug, dan kom je in die overgave en dan gaat het vanzelf.”

Train je lichaam

Naast lessen, geeft Susanne ook vitaliteitstrainingen aan bedrijven. Mensen zitten tegenwoordig erg veel en gebruiken hun lichaam niet meer genoeg. “Ik geloof echt dat je je lichaam traint door te leven. In die training is hoe je je lichaam kunt trainen door de dag heen. Ik schrijf daar nu ook een boek over.” Je houding hoe je zit heeft bijvoorbeeld op hoe je je voelt. “Als je geen inspiratie meer voelt, is het tijd om even op te staan en even te bewegen. Het liefst elk half uur.”

“Yoga heeft mij geleerd om los te laten en te genieten van het moment”

Interview Susanne Bodywise

Gelukshormoon

“Yoga draait voor mij om je goed te voelen.” De lessen van Susanne gaan over het volgen van je hart in plaats van je hoofd. “Hoe kan ik dat zeurende stemmetje in mijn hoofd dat steeds iets van mij eist, rustig maken.” Susanne wil mensen graag van hun lichaam laten genieten en dat ze de schoonheid zien. Ze probeert om iedereen met zoveel mogelijk endorfine (gelukshormoon) de deur uit te laten gaan. “Gelukkig zijn is het gezondste wat je voor jezelf kunt doen.”

 

Ondernemer uitgelicht

Ken jij ook een Enschedese ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten!

adv.