Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Onmeunig leuk: Babet startte eigen kledinglijn met dialect in de hoofdrol

Door Charmain Zwijnenberg 11 juni 2019

Een sweater met good goan, een t-shirt met kiek’n wat wordt en een tas met ’t löp wa los. De 23-jarige Babet uit Leiden lanceerde begin juni haar eigen kledinglijn Dialect 2.0. Een collectie die volledig in het teken staat van Nederlandse dialecten, waaronder het Twents. De bezoekjes aan haar Enschedese vriendin Barbara inspireerden haar om in de wereld van de streektalen te duiken. “Ik had echt ondertiteling nodig als ik bij mijn schoonfamilie was.”

Grote taalverschillen

Babet, die oorspronkelijk uit Leiden komt en momenteel in Rotterdam woont, leerde Barbara drie jaar geleden kennen op een feestje in Glanerbrug. “In de zomer van 2016 werkte ik op Mallorca. Een van mijn collega’s was een meisje uit Glanerbrug. Toen ik naar Twente afreisde voor haar verjaardag, was Barbara daar ook.”

De twee kregen een relatie en Babet kwam er snel achter hoe groot de taalverschillen zijn in het westen en oosten van het land. “Barbara’s moeder en oma praten Twents. In het begin had ik echt ondertiteling nodig, maar het gaat gelukkig steeds beter,” vertelt de Leidenaar lachend. “Ik vind het grappig dat elke stad of streek zijn eigen taaltje of dialect heeft. Daar wilde ik iets mee doen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

collectie Dialect 2.0
Afbeelding: website Dialect 2.0

Twee jaar geleden begon ze daarom met de verkoop van tassen met daarop Leidse uitspraken. “Daar kreeg ik zulke leuke reacties op dat ik besloot uit te breiden. Nu bestaat de collectie uit tassen, t-shirts en sweaters in drie kleuren met Leidse, Rotterdamse én Twentse uitspraken erop.” Voor de Twentse input schakelde ze natuurlijk de hulp van haar grote liefde in. Vriendin Barbara vertelt: “Ik heb mijn vriendinnen en familie om hulp gevraagd. Zelf woon ik in Amsterdam en praat ik redelijk ABN. Maar zodra ik ook maar een halfuurtje terug ben in Enschede worden de woorden alweer ingeslikt.”

Kiek’n wat wordt

Barbara’s favoriete Twentse uitspraak is alle wiez’n komt oet oost’n. Barbara: “Leuk dat wijsheid erin voorkomt. En het levert altijd grappige reacties op. Dan reageren mensen met: ‘het waren er maar drie hoor!'” Babet vindt het vooral mooi om te zien hoe de spreuken echt iets zeggen over de cultuur van een stad of een streek. “Neem nou de uitspraken kiek’n wat wordt, heanig an en ’t löp wa los. Die laten perfect de nuchtere, makkelijke en relaxte mentaliteit van Tukkers zien. De Rotterdamse en Leidse uitspraken zijn veel harder en directer,” legt Babet uit.

Vakantie in Tukkerland

Hoewel Babet een paar jaar geleden nog dacht dat Enschede in de Achterhoek ligt (foei!), voelt een bezoekje aan Twente tegenwoordig als een fijne vakantie. “Als ik in de trein naar Tukkerland zit en steeds meer bossen en minder files zie vind ik het fijn om er weer heen te gaan.”

Het Dialect 2.0-assortiment wordt steeds uitgebreider. Babet: “Zo denk ik nog aan Amsterdam, Groningen en Limburg. Maar ook de Twentse collectie wordt nog groter. Onmeunig ontbreekt bijvoorbeeld nog.” We zijn benieuwd welke Twentse uitspraken er nog volgen. Wij zijn nu al onmeunig enthousiast.

De collectie van Dialect 2.0 is hier te bestellen.

Lees ook:

romantische uitspraken

7 x onmeunig romantische uitspraken in het Twents waarmee je punten scoort

De ander de liefde verklaren kan op veel verschillende manieren. Zo kun je jouw liefde laten blijken...
Twents landschap

Ken jij het Twentse volkslied?

Een aantal regels van het Nederlandse volkslied weten we tijdens een voetbalwedstrijd nog wel op te ...
Twente uitspraken

Twents voor dummies deel 1

Als buitenstaander is het soms lastig te begrijpen wat wij Twentenaren nou eigenlijk zeggen. De afge...

adv.