Mrs. Brown: “Onze taart mag een ruig randje hebben”

Door Jannike Huisman 18 augustus 2017

Vier jaar geleden had Rianne Reterink alleen nog een concept van Mrs. Brown in haar hoofd. Ze had nooit gedacht dat het ook echt gerealiseerd zou worden. Nu heeft ze een eigen bakkerij en koffieroom in het centrum van Enschede: Mrs. Brown. “Dit bestond in mijn ogen nog niet in Enschede. Zo’n koffiesalon waar je de echte taarten kan halen. Dus echt het huisgemaakte, het ambachtelijke.”

Van grap tot koffiesalon

“Ik ben vier jaar geleden begonnen met het bakken van taarten voor Sam Sam, toen was ik nog steeds een interieurontwerper en grafisch vormgever. Het was eigenlijk meer een grap, van zoja, het is leuk en aardig en het slaat aan,” vertelt Rianne. Al snel kreeg ze ook de vraag van andere horeca om voor hen iets te bakken. Toen ging ze opzoek naar een eigen pand. Rianne begon op aan de Walstraat in een mooi pandje op nummer acht met alleen een bakkerij. “Al heel snel klopten particulieren aan de ramen, van goh wat ben je aan het doen? En kunnen wij ook een taartje bestellen?” Mrs. Brown groeide toen al snel uit naar een winkel en is sinds vorig jaar een koffie- en theesalon.

Mrs Brown Mrs Brown

Casual patisserie

Mrs. Brown heeft een Franse slag. “Fransen zijn natuurlijk van origine op patissier gebied heel groot. Maar Mrs. Brown is wel echt casual, dat is wel mijn twist. Een casual patissier is tegenstrijdig, want een patisserie associeer je normaal met mooi gedecoreerde taartjes en het perfectionisme. Het perfectionisme is er natuurlijk wel, maar het mag wel een lobbige taart zijn, een robuuste taart, robuuste koeken. Het mag wel een ruig randje hebben.” Volgens Rianne is er ook een beetje een informele sfeer. “En daarom mag je ook hier zitten, genieten en zien dat wij aan het bakken zijn.”

Mrs Brown

Mrs Brown Enschede

Moeders appeltaart

Hoewel ze geen opgeleide patisserie is, heeft Rianne vanuit huis wel wat van het bakken meegekregen. “Mijn moeder bakte vaak een appeltaart, een broze koek of een cake op vrijdag, als het huis schoongemaakt en gedweild was. Dan was het weekend..” Dat huiselijke heeft ze meegenomen naar de winkel en dat wordt gewaardeerd door klanten. De appeltaart die haar moeder maakte staat ook in de vitrine: “Dat is de appelkruimeltaart met havermout. Nou is havermout een dingetje tegenwoordig, het schijnt heel gezond te zijn. Maar dat aten wij 30 jaar geleden al op de verjaardag met de appeltaart. Het is hier niet zo’n gezond dingetje, want er gaat wel heel veel suiker bij in.”

Mrs Brown

Eigen koers

Rianne experimenteert regelmatig met nieuwe smaken of ideeën, maar ze zet alleen taarten in de winkel die ze zelf lekker vindt. “Veel mensen vinden het een goed idee om rauwe gebakjes te maken, maar dat is gewoon niet mijn ding. Gebak is een luxe artikel en het gaat om de smaak en de beleving. Ik ben niet zo bang voor suiker,” zegt Rianne lachend. “Het is wel een uitdaging om het merk steeds verder uit te bouwen, maar om wel binnen het concept te blijven. Dus dat je niet inspringt op alle trends en met alle winden meewaait, maar dat het echt een stevig ding blijft. Het moet passen bij Mrs. Brown.”

Proef eet

Mrs. Brown is op 1 t/m 3 september op Proef eet te vinden. Rianne doet nu voor de 5e keer mee en heeft er zin in: “Het is altijd super gezellig.”


Meer over Mrs. Brown ontdekken?

Mrs. Brown bakkers

Nu gesloten10:00 - 17:00

Walstraat 8, Enschede

Bekijk meer:bakkers

adv.