Milou zette samen met haar vriend Fabian een herinneringstatoeage: ‘Zo kan ik hem toch nog een beetje bij me dragen’

Aangeboden door Varvik Uitvaartzorg

herinneringstatoeage milou en fabian
Milou en Fabian lieten samen een herinneringstattoeage zetten.

Op Milou’s onderarm prijken de woorden Forever Young. Dit is niet haar eerste tatoeage, maar wel degene die het meest voor Milou betekent. “Deze tattoo heb ik samen met mijn vriend Fabian laten zetten vlak voordat hij in april overleed aan de gevolgen van kanker. Op momenten dat ik het even moeilijk heb, geeft deze tekst mij kracht om door te gaan. Ook biedt het mij troost, omdat ik weet dat ik een stukje van Fabian bij me draag.”

Dat Milou op zo’n jonge leeftijd al een herinneringstatoeage zou laten zetten, had ze zich niet voor kunnen stellen. Want tot juni 2019 lachte het leven Milou en Fabian toe. Maar hier kwam rigoureus een einde aan toen er bij Fabian het alveolair rhabdomyosarcoom werd geconstateerd. Dit is een zeer zeldzame en agressieve vorm van kanker in de weke delen van het lichaam. Er is nog maar weinig bekend over deze vorm van kanker en de oorzaak is moeilijk te achterhalen. “Het merendeel van de mensen die deze uitslag te horen krijgt, komt binnen een jaar te overlijden”, legt Milou uit.

Ongeloof

Hun eerste reactie op dit verschrikkelijke nieuws was vooral ongeloof. Want Fabian had nooit ergens last van gehad en hoe kon het er nu al zo slecht uitzien? Toch hield het stel hoop op genezing of in ieder geval een levensverlengende behandeling, want de overlevingskansen hangen af van de plaats en de grootte van de tumor en of er uitzaaiingen aanwezig zijn.

Fabian ging van start met een heftige chemokuur en eigenlijk doorliep hij de behandeling vrij soepel. “Natuurlijk viel zijn haar wel uit, maar verder had hij weinig klachten. Het was dan ook een zware domper toen bleek dat de plaatselijke tumor voor slechts 33% verminderd was in plaats van de 80% waarop gehoopt werd. Uit een scan bleek zelfs dat de ziekte zich inmiddels had uitgezaaid naar de rest van zijn lichaam. Er kon niks meer voor Fabian gedaan worden.”

Lang gewacht om het afscheid te regelen

Bij Milou’s vriend heerste nog enige tijd veel boosheid, want hij voelde zich naar omstandigheden goed en wilde zich er niet bij neerleggen dat extra behandelingen geen optie meer waren. Maar met de tijd kwam het besef dat hij ongeneeslijk ziek was en toch echt op korte termijn zou komen te overlijden. “Concrete afspraken maken over hoe zijn afscheid eruit zou moeten zien, schoven we zo veel mogelijk voor ons uit. Fabian wilde het er liever niet over hebben, want op zo’n moment komt de dood ineens wel heel dichtbij. In plaats daarvan probeerden we zo veel mogelijk van onze tijd samen te genieten. Want iedere dag dat hij nog leefde, was mooi meegenomen.”

Tekst gaat verder onder foto.

fabian en milou
Op 16 april is het jonge stel symbolisch met elkaar getrouwd

Een van de dingen die Fabian nog graag wilde doen, was een herinneringstatoeage laten zetten. Niet alleen met Milou samen, maar ook met zijn vader, moeder, zus en bonusmoeder. “Forever Young staat voor een van zijn lievelingsnummers. Dit hardstyle liedje hebben we ook tijdens zijn uitvaart gedraaid. De F is met rode inkt getatoeëerd, want dit staat voor Fabians beginletter. Het hartje achter de tekst heeft hij zelf getekend. Ik heb zo’n zelfde hartje bij hem op zijn arm gemaakt”, vertelt Milou terwijl ze liefdevol naar haar tattoo kijkt.

‘Fabian was niet bang voor de dood, maar was wel bang om vergeten te worden’

Op 27-jarige leeftijd overleden

In het voorjaar van 2020 ging Fabian steeds harder achteruit en moesten zijn wensen voor de uitvaart toch echt in kaart gebracht worden. Hiervoor schakelden ze de begeleiding in van Varvik Uitvaartzorg. “De manier waarop zij met mensen omgaan is heel prettig. Je voelt je begrepen en je kan op ieder moment van de dag bij hen terecht. Ondanks dat we ons middenin de coronacrisis bevonden, werd er snel gekeken naar wat er allemaal nog wél mogelijk zou zijn. Dat gaf mij enorm veel rust.”

Uiteindelijk is de 27-jarige Fabian op Koningsdag overleden. Vanwege de coronamaatregelen kon er geen gewone uitvaart plaatsvinden, maar dit betekende niet dat zijn laatste wensen niet nageleefd konden worden. “Voor Fabians uitvaart werd er een drive-through condoleance georganiseerd. Zo fijn dat Varvik Uitvaartzorg dit zo snel heeft kunnen regelen. Natuurlijk was het wel lastig om een keuze te maken wie er fysiek bij de uitvaart aanwezig mocht zijn, want Fabian komt uit een hechte familie en heeft grote vriendenkring. Je zit zo aan dertig man en je wilt niemand voor het hoofd stoten. Gelukkig heeft iedereen – al dan niet op afstand – zijn afscheid kunnen bijwonen met behulp van een livestream.”

De draad weer oppakken

Inmiddels is Fabians uitvaart vijf maanden geleden en probeert Milou de draad zo goed mogelijk weer op te pakken. Gemakkelijk is het zeer zeker niet. “Ergens heb ik nog het idee dat hij op een dag gewoon vrolijk binnen komt lopen. Ik weet wel dat hij er niet meer is, maar op de een of andere manier wil ik het nog niet helemaal accepteren. Gelukkig kan ik er veel met vrienden, collega’s en familie over praten. En als ik naar mijn herinneringstatoeage kijk, heb ik toch nog een beetje het idee dat Fabian bij me is.”

Lees ook

 • Diana en Mieke zijn overledenenverzorger: ‘Ik zou nooit meer iets anders willen doen’

  Het verzorgen van een overledene is een dankbaar beroep. Toch zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk de stap durven...

  overledenenverzorger mieke en diana_ varvik uitvaartzorg

Varvik Uitvaartzorg

Varviksingel 141, 7512 EL Enschede

Nu geopend

Meer informatie

Varvik Uitvaartzorg

Varviksingel 141, 7512 EL Enschede

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Enschedeërs

Ga naar “Kijken! Enschedeër Marco is te zien in het tv-programma Project Rembrandt”

Kijken! Enschedeër Marco is te zien in het tv-programma Project Rembrandt

marco project rembrandt
Ga naar “Gezocht! Enschedeërs die al jarenlang met elkaar bevriend zijn”

Gezocht! Enschedeërs die al jarenlang met elkaar bevriend zijn

vrienden_enschede
Ga naar “7 x BN’ers van wie je niet wist dat ze in Enschede hebben gewoond”

7 x BN’ers van wie je niet wist dat ze in Enschede hebben gewoond

femke halsema_ANP-436287059

In onze gids

Ga naar “Het Smakenrad”

Het Smakenrad

 • Parkweg
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
smakenrad

Nu gesloten

Ga naar “van Doorn & Doorn”

van Doorn & Doorn

 • Steenbeltweg 48
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
van doorn & doorn

Nu gesloten

Ga naar “Cafetaria Stadsveld”

Cafetaria Stadsveld

 • Zweringweg 224
 • Snackbars
 • Gesloten
cafetaria stadsveld

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99”

Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Robijn wasmiddel* 4 stuks € 8,99”

Robijn wasmiddel* 4 stuks € 8,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Kruidvat billendoekjes van € 27,98 voor € 13,99”

Kruidvat billendoekjes van € 27,98 voor € 13,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Klein ijzer assortiment € 2,99”

Klein ijzer assortiment € 2,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Cafetaria medewerker parttime”

Cafetaria medewerker parttime

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “HR Adviseur”

HR Adviseur

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Medewerker bediening FC Twente”

Medewerker bediening FC Twente

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Traineeship Informatiemanagement Overheid regio Enschede”

Traineeship Informatiemanagement Overheid regio Enschede

 • Modis Tech Academy
 • Fulltime