Alles voor de liefde: Martijn vertrok ondanks zijn heimwee uit Enschede

Door Jannike Huisman 13 februari 2018

Martijn Kiepman (42) is geboren en getogen in Enschede, maar verhuisde in september uit onze stad. Voor de liefde. Ondanks zijn heimwee, heeft hij toch de stap gezet. “Ik moest een keer uit m’n comfortzone stappen.”

We ontmoeten Martijn bij Jansen en Janssen, een café waar hij graag komt met vrienden. “Ik ken de eigenaar goed en ik kom hier regelmatig met de jongens,” vertelt Martijn. Zijn binding met de stad is sterk, want familie en vrienden wonen hier nog. “Enschede blijft gewoon mijn thuis, juist omdat je alles kent en weet.”

Jeugdvrienden

Martijn groeide op in de wijk Wesselerbrink. “Ik ken daar echt elk straatje. Toen mijn ouders daar kwamen wonen, was het net nieuw gebouwd. Dat is wel een verschil met nu. Ik rijd er nog wel eens rond om een stukje nostalgie op te snuiven,” vertelt Martijn. “Je had veel jeugd in de wijk en we stonden altijd met een groep of twintig buiten. Die groep kent elkaar nu nog en dat is best wel uniek.”

“Ik zal nooit helemaal weg gaan”

Heimwee

Het was niet makkelijk voor Martijn om te verhuizen uit Enschede. “Ik ben altijd iemand geweest die heimwee had. Als ik ook maar een dag de stad uit ging, dan had ik daar last van. Ook als ik met vrienden mee ging naar uitwedstrijden van de voetbal, dan had ik daar altijd wel moeite mee,” vertelt Martijn. Dat gevoel verdween als hij weer terug was in Enschede.

Comfortzone

Toch maakte hij in september de stap om te verhuizen naar Eelde, een dorpje in de kop van Drenthe. “Twee jaar geleden leerde ik mijn vriendin kennen die daar woont en dan ga je meer nadenken over verhuizen. Vanuit mijn werk in Apeldoorn ging ik vaak die kant op, dus ik was toen alleen in het weekend in Enschede. Ik wilde al verhuizen naar een ander huis…dus ja. Ik vroeg mezelf: ga ik het doen of niet? Als ik het niet doe, dan krijg ik spijt. Dus ik moet een keer uit m’n comfortzone gaan, dat heimwee-gedoe aan de kant gooien en de sprong wagen.”

FC Twente stadion
Het FC Twente stadion vindt Martijn de allermooiste plek van Enschede.

FC Twente

In de weekenden is Martijn vaak in Enschede te vinden. Voor zijn twee kinderen die er nog wonen, zijn vrienden en natuurlijk voor de wedstrijden van FC Twente. Hij is een trouwe supporter. “Ik ga naar alle thuiswedstrijden en dan komen er vaak vrienden. Dat is ook wel waarom ik hier elk weekend ben. Ik zal nooit helemaal weg gaan uit Enschede.”

Unieke stad

“Vooral ’s zomers vind ik het hier geweldig. Als je hier dan rondloopt en de terrassen zitten vol, zoveel gezelligheid. ” zegt Martijn. “Ik vind Enschede gewoon een hele unieke stad, er is van alles te beleven.” Toch heeft hij geen spijt van zijn verhuizing naar Drenthe. “Ik heb altijd last gehad om weg te gaan, of dat nu op vakantie was of een uitwedstrijd was. En nu ik deze stap heb gezet, heb ik er eigenlijk helemaal geen last meer van.”

Enschedeër van de week

Ken jij ook een Enschedeër met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

adv.