Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maartje Punt is één van de nieuwe fotografie talenten van 2018

Door Jannike Huisman 2 januari 2018

Maartje Punt uit Enschede is verkozen tot één van de nieuwe Nederlandse fotografie talenten van 2018. Uit haar fotoserie ‘This is not America’ werden vier foto’s geselecteerd. “Het was best wel verrassend, want ik was er niet vanuit gegaan dat ik uitgekozen zou worden,” vertelt Maartje. 

De uitgekozen foto’s zijn door Maartje in het westen van Amerika gemaakt. “Het viel me op dat het land best wel wijds, groots en open was. Het was niet drukke wat ik had verwacht, zoals je in New York hebt. Ik vond het zo raar dat mijn beeld van Amerika daarmee op de kop ging. natuurlijk heb ik in mijn selectie van de foto’s wel de beelden gekozen die dat sterker maken.”

Maartje Punt boek
De foto’s van Maartje zijn gepubliceerd in het boek NEW.

In het buitenland

Veel van Maartjes foto’s zijn in het buitenland gemaakt. “Ik denk dat het komt, omdat je je dan toch anders om je heen kijkt. Als ik in het buitenland ben, kan ik me echt focussen op het maken van foto’s. In Enschede kijk je toch heel anders. Ik ben in landen geweest, zoals Japan, China, Zuid-Afrika of Kenia. Je ziet daar zoveel nieuwe dingen en het is allemaal bijzonder, dus ik sta steeds op scherp.”

Creatief

Maartje is niet fulltime bezig met fotografie, maar werkt daarnaast bij de Universiteit Twente. “Ik heb eerst onderwijskunde gestudeerd. Dat is ook heel erg leuk, maar je kan het niet met elkaar vergelijken,” vertelt ze. “Daar doe je alles met je hoofd en fotografie doe je met je handen. Na mijn studie heb ik de AKI gedaan, want ik wilde er graag iets creatiefs bij doen. Wel besteed ik elk moment van m’n vrije tijd aan de fotografie.”

Maartje Punt

Eerste camera

De liefde voor fotografie begon al jong. “Voor mijn 12e verjaardag heb ik mijn eerste digitale camera gekregen. Ik kreeg toen al snel door hoe je hele sterke beelden kon maken. Als ik mijn foto’s van nu naast die van vroeger leg, dan zie je een enorm verschil,” vertelt Maartje. De foto’s die Maartje nu maakt is heel verhalend. “Ik probeer beeld te maken dat een gevoel oproept, maar ook een verhaal vertelt.”

Maartje Punt
Het schetsboek over Suriname.

Suriname

Een ander bijzonder project is haar fotoserie van Suriname. “Ik heb heel veel foto’s gemaakt in Suriname door de jaren heen en ik wist nog niet wat daar uit zou komen. Voor mijn afstuderen heb ik er een serie van gemaakt.” Maartje laat ons een groot boek zien met veel schetsen en foto’s. “Hier is veel onderzoek aan voor afgegaan en het werd een steeds duidelijker beeld. Het mooiste moment is wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen en het is wat ik wil vertellen.”

Enschedeër van de week

Ben of ken jij iemand die Enschedeër van de week zou moeten worden? Tip de redactie van [email protected].

adv.