Koningsdag 2022 in Enschede: bereikbaarheid, parkeren en andere praktische info
Het is bijna zover: Koningsdag! Dit is alles wat je wilt weten over de bereikbaarheid, het openbaar vervoer en parkeren…
Op de laatste werkdag voor Koningsdag regent het lintjes in Nederland. Ook in Enschede. Deze elf Enschedeërs kregen voor hun verdiensten een lintje opgespeld door burgemeester Roelof Bleker. Gefeliciteerd allemaal en ga vooral zo door!
Dit jaar is voor 3.297 mensen in Nederland een lintje aangevraagd. In totaal zijn er 3.026 aanvragen goedgekeurd. In Enschede zijn alle gedecoreerden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Jaarlijks ontvangen duizenden mensen in Nederland, of een van de andere landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, een lintje. De redenen hiervoor lopen uiteen, maar vaak hebben de Enschedeërs iets bijzonders gedaan voor de samenleving. Denk aan vrijwilligers van de lokale sportclub, mensen die zich inzetten voor de cultuursector van Enschede, stadsgenoten die helpen in de (pleeg)zorg of andere vrijwilligers.
Betaalde baan
Je kunt ook een lintje ontvangen voor je werkzaamheden bij je betaalde baan, maar dan moet je je taken op een bijzondere manier invullen. Deze werkzaamheden moeten niet alleen goed zijn voor de onderneming of instelling waar iemand werkt, maar ook voor de samenleving.
De gemiddelde leeftijd
Gemiddeld is een Enschedeër 60 jaar als hij of zij een lintje krijgt. Er is geen minimum leeftijd aan verboden, dus ook kinderen komen (in theorie) in aanmerking voor een lintje. De kans dat een jonge Enschedeër er daadwerkelijk een ontvangt is niet groot, want om een lintje te krijgen, moet je je minimaal vijftien jaar inzetten voor een samenleving.
Bron: Kanselarij der Nederlandse Orden.
Swipe of klik om de elf gedecoreerden van Enschede te bekijken >
Kees Bosman was van 1982 tot 1997 vrijwilliger van de Stichting Oppascentrale Gehandicapten Twente. Vanaf 1987 was hij daar ook voorzitter. Vanaf 2004 had hij verschillende bestuursfuncties bij de Koninklijke Stadsharmonie, waar hij momenteel voorzitter is. Hij zette zich in voor de fusie van de Koninklijke Enschedese Leo Harmonie en Muziekcorps der voormalige Schutterij Enschede tot Stadsharmonie Enschede. Sinds 2015 is hij bestuurslid en tweede secretaris van de Federatie Enschedese Muziekverenigingen (FEM).
Sinds 1982 is Jan Dubbeldam vrijwilliger bij de Maranathakerk. Hij was diaken, ouderling en voorzitter van de kerkraad. Daarnaast is hij voorzitter van de jaarlijkse kerkelijke gemeentevergadering en het moderamen. Sinds 2000 is hij koster en bestuurslid van de commissie van beheer. Ook zorgt hij voor de samenwerking met de andere vijf gereformeerde kerken in Enschede.
Meinco Feddes is vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Enschede. Hij was diaken, lid van het onderling dienstbetoon en (hulp)koster. Hij had verschillende bestuursfuncties en was acht jaar voorzitter van Mannenklank Glanerbrug. Momenteel is hij webmaster van OverdagKoor Enschede en voorzitter van en vrijwilliger bij de Korendag Prismare.
Gerritjan Geverink is vrijwilliger bij FC Twente. Hij verricht wekelijks kleine reparaties rondom het stadion en zorgt bij thuiswedstrijden voor de juiste plaatsing, leging en vervanging van de vuilcontainers. Tijdens de wedstrijden is hij inzetbaar als hulpverlener bij calamiteiten en verstoringen.
Eduard Hanauer is al ruim 30 jaar vrijwilliger bij de lokale omroep 1Twente Enschede. Hij is elke zondagmorgen te horen in twee radioprogramma’s: Tijdloos Eduard en My Generation. Ook was hij betrokken bij Stichting Textielbeat en bij de oprichting van het Poparchief Twente.
Sinds 1986 is Teun Hendriks vrijwilliger bij woonzorginstelling Livio in Enschede. Hij organiseert en ondersteunt veel activiteiten. Ook was hij betrokken bij de organisatie van de Livio-fietsvierdaagse.
Dicky Schiltmans-Leusink is sinds 1980 vrijwilliger bij volleybalvereniging Twente ’05. Ze was onder meer scheidsrechter bij toernooien en organiseerde veel activiteiten. Ook is Dicky sinds 1993 vrijwilliger bij Het Roessingh namens de Unie van Vrijwilligers.
Johan Lunter was jarenlang vrijwilliger bij het woonzorgcentrum De Cromhoff. Momenteel is hij vrijwilliger bij de Jacobuskerk als kerkwacht en bij Enschede Promotie als stadsgids. Hij ontwikkelde stadswandelingen in Roombeek en Velve-Lindenhof en heeft een speciale rondleiding voor de vrijwilligers van Stonewall gemaakt: een tocht langs plekken in Enschede die een rol spelen of hebben gespeeld voor de LHBTI+-gemeenschap. Verder was hij vrijwilliger bij Rijksmuseum Twenthe bij Hospice Leendert Vriel Noordoost-Twente.
Al meer dan twintig jaar is Tineke Braamer-Schutte vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Enschede. In het verleden was ze notulist, daken en diaconaal rentmister bij verschillende wijkgemeenten. Sinds 2000 is ze vrijwilliger bij de stichting Huis van Verhalen (voorheen Pastoraat na Ramp).
Loes Reehuis-Wenno is sinds 1995 vrijwilliger bij het Mini TheaterAtelier van het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ook werkt ze ruim twintig jaar vrijwillig als hoofdbegeleider bij Stichting MeeReizen. Die stichting organiseert vakanties voor mensen met een verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking.
Henri Scholten kreeg als enige Enschedeër zijn lintje opgespeld in het stadhuis van Haaksbergen. Al het vrijwilligerswerk dat hij doet vindt in de gemeente Haaksbergen plaats. Henri is sinds 1984 vrijwilliger bij Stichting school- en volksfeesten Buurse. Hij is van de opbouwploeg en zorgt dat alle tenten op het schoolfeestterrein worden opgebouwd. Ook is hij lid van de bouwcommissie. Sinds 1990 is hij penningmeester van de muziekvereniging Crescendo Buurse.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Enschede en blijf op de hoogte van alles over en rondom Enschede.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper