Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kunstenares Iris Helene schildert het liefst vogels met een krachtige uitstraling

Door Jannike Huisman 15 augustus 2017

In de oude pyamafabriek Robson heeft Iris Helene haar eigen atelier waar verschillende werken aan de muur hangen. Hier kan ze naar hartenlust tekenen en schilderen. De ruimte heeft ze wel nodig, want haar schilderijen zijn groot. “Mijn werk is krachtig, melancholisch, mooi en het moet energie uitstralen: BAM vogel!”

“Ik teken eigenlijk al sinds ik een potlood kan vasthouden,” vertelt Iris Helene. “Vroeger tekende ik altijd portretten en heel realistisch, nu doe ik dat bijna niet meer.” Op de kunstacademie de AKI in Enschede ontwikkelde Iris Helene haar eigen stijl. “Ik ging meer experimenteren en gebruikte ook andere materialen. Wel vond ik het lastig om een onderwerp te bedenken, want alles kon. Toen maakte ik één keer een dier en toen dacht ik, dit is het.”

“Ik heb altijd al wat met dieren gehad, maar in het begin durfde ik dat niet echt. Ik dacht dat het niet gewaardeerd zou worden, te illustratief of te kitscherig. En ik dacht ook dat je je werk altijd moet kunnen verklaren, wat moet ik nou vertellen over een vogel? Ik kwam van de grafische sector en daar moet je elke vorm uitleggen die je gebruikte en voor welke doelgroep is.”

Iris Helene

Krachtig werk

“Mijn werk is vooral groot, er zijn ook wel kleinere werken, maar die zijn lang niet zo krachtig. Ik moet me dan ook inhouden met tekenen. Wat ik juist wil is dat zo’n dier je aandacht trekt en zegt: ‘kijk naar mij’. Er moet expressie zijn en op een klein vel papier werkt dat niet echt, dan word je tegengehouden door de randen. Ook werk ik op papier, omdat ik vaak met inkt werk en vlekken er omheen maak. Hoe dat opdroogt, dat moet gewoon op papier, dan krijg je krachtige vegen. Op doek krijg je nooit die heftige streepjes, die krachtige uitspatting.”

Verwondering

Het werk van Iris Helene gaat niet alleen over de vorm of schoonheid, maar juist over verwondering. “Iedereen leeft tegenwoordig zo heel snel. Je moet even wachten en iedereen duikt in z’n telefoon. Ik kan nog helemaal kijken naar zo’n klein beestje. Ik verwonder me daar nog over. Iedereen gaat zo snel en we raken steeds verder van de natuur verwijderd dat ik dus eigenlijk het onderwerp wil uitvergroten, om die aandacht dan toch nog te krijgen. Dan hoop ik dat mensen verwonderd zijn.”

“Ik heb meer plezier in het tekenen van dieren”

Iris Helene

Mooie vormen

Haar inspiratie haalt ze overal vandaan. Ze spit alle boeken in de kringloopwinkel door of soms vindt ze op Pinterest een mooi plaatje. “Of ik pauzeer een filmpje en ik denk o, dat is een mooie houding.” Of Iris Helen ook een passie voor vogels heeft? “Nee dat niet, het is dat ik een mooie vorm zie die ik wil vangen. Vogels kunnen zich ook heel mooi aanpassen. Dat vind ik altijd heel mooi, met dieren überhaupt, alles heeft een reden in de natuur. Een kleur of hoe ze bewegen. Het aanpassingsvermogen vind ik gewoon heel mooi en die enorme overlevingsdrang, dat vind ik heel inspiratievol.

Alleen nog maar tekenen

“Het is natuurlijk wel een droom om van de kunst te kunnen leven. Nu doe ik er ook werk naast, in de thuiszorg schoonmaken. Het liefst zou ik alleen maar teken. Ik heb vaak gedacht ik naar het westen moet verhuizen, want daar leeft kunst veel meer. Daar zijn meer galeries, meer tentoonstellingen en beurzen.” Toch blijft Iris Helene liever in Enschede wonen. “Het is hier niet superdruk en het wordt steeds hipper en moderner. Er gebeurt eigenlijk best wel veel en ik voel me hier prettig. Ik wil nu een serie maken van vijf vogels en dan mensen uitnodigen om mijn werk te bekijken.”

Enschedeër van de week

Ken jij ook een Enschedeër met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

adv.