Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jelle maakt terrasstoelen van oude autostoelen: ‘De hendels werken nog, je kunt ze verstellen’

Door Charmain Zwijnenberg 27 juni 2020

Ben je al eens bij de gloedjenieuwe Spacebar op het Stationsplein geweest? Dan heb je vast héérlijk gezeten én je ogen uitgekeken. Want je vindt hier niet alleen de simpele terrasstoelen die na sluitingstijd makkelijk op te stapelen zijn. Nee, de meeste terrasstoelen van Spacebar zijn gemaakt van oude autostoelen en zijn ware kunstwerkjes om te zien. De Enschedese kunstenaar Jelle de Graaf is de maker van deze meubels.

Kies je voor een simpele, maar verstelbare autostoel? Ga je voor het tweepersoonsbankje voorzien van een coronaproof spatscherm? Of kies je voor de verrijdbare kruiwagen? Genoeg keuze op het terras van Spacebar.

Verstelbare terrasstoelen

Waarom koos Jelle ervoor om oude autostoelen te transformeren tot terrasstoelen? “Tja, als je Spacebar heet en je hebt een ruimteschipachtige inrichting, dan moeten er natuurlijk ook aparte terrasstoelen komen”, zegt hij lachend. “Deze stoelen passen bij het concept, ze zitten lekker en de hendels werken nog dus je kunt ze verstellen.”

Tekst gaat verder onder de foto

kunstenaar Jelle de Graaf
Jelle op een van zijn creaties voor het oude Tubantia-pand aan de Getfertsingel. Foto: redactie indebuurt Enschede

Afgedankte materialen

De Enschedese kunstenaar staat bekend om zijn creaties gemaakt van afvalmateriaal. Zo is hij de maker van de reusachtige robot Metropolis op het Stationsplein, het immense ijspaleis in de winter op datzelfde plein en de draak dat voor het voormalige Tubantia-pand staat. Allemaal gemaakt van afgedankte materialen. “Ik ga vaak met een concreet idee naar de sloop en kom negen van de tien keer met allemaal andere producten weer terug.”

Zolder vol oude autostoelen

Ook voor de stoelen voor Spacebar bracht de Enschedeër een bezoek aan de sloop. Jelle: “Deze keer had ik veel geluk. De man van de sloop bleek een zolder vol oude autostoelen te hebben. Er zat zelfs een rood exemplaar tussen dat uit een Amerikaanse auto komt.”

‘Door de wieltjes kun je over het hele Stationsplein rijden’

Het was volgens Jelle niet heel veel werk om er vervolgens terrasstoelen van te maken. Alleen het maken van de bankjes met plexiglas kostte wat meer tijd. “We kwamen op het idee om coronaproof bankjes te maken. Met plexiglas ertussen en met wieltjes eronder, zodat mensen ermee over het hele Stationsplein kunnen rijden en daarmee even hun vrijheid terugkregen na een tijd vol beperkingen.” Helaas wordt die functie nog niet veel gebruikt. “Mensen durven niet. Of ze weten niet dat dat de bedoeling is.”

Tekst gaat verder onder de foto

Stationsplein Spacebar
Foto: redactie indebuurt Enschede

Nog meer autostoelen

Het project bij Spacebar is dan wel afgerond, Jelle moet binnenkort weer met oude autostoelen aan de slag. “Bij mij in de werkloods zijn mensen gewend geraakt aan die stoelen en nu moeten ze ineens die missen. Ik denk dat ik er daarom toch weer wat ga bijmaken”, zegt hij tot slot.

Lees ook:

oude markt-centrum-02

Dit gaat er vanaf 1 juli veranderen in Enschede

Groen licht: de coronamaatregelen worden per woensdag 1 juli verder versoepeld. Zelfs nog meer dan o...
oldenzaalsestraat kruispunt

Even opletten: deze wegen zijn (binnenkort) afgesloten in Enschede

Er vinden weer veel wegwerkzaamheden plaats in Enschede. Wij maken daarom een overzicht van wegen di...
oude markt-centrum-01

Zeg eens cóóólááá: 9 x dit horen Enschedeërs als ze zeggen dat ze uit Enschede komen

We vroegen jullie onlangs op Facebook wat jullie te horen krijgen van mensen als jullie vertellen ui...

Meer over

Enschedeërs

adv.