Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘In het koor ben ik niet de Rienk die een beroerte heeft gehad, maar gewoon Rienk’

Aangeboden door iktoon 3 juni 2020

Trek je dansschoenen aan, haal de verkleedkist van zolder, stof je muziekinstrument af en houd je schilderspullen in de aanslag. Op maandag 1 juni start de vijfde editie van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Ook Enschede doet weer mee. Dit jaar is net wat anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. Rienk is één van die amateurkunstenaars. “Voor mij is zingen meer dan een hobby, zingen is noodzaak.”

Rienk heeft altijd veel liefde voor muziek gehad, maar het belang van zingen is voor hem de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. De Enschedeër heeft namelijk zo’n twintig jaar geleden meerdere beroertes gehad. Hierdoor hebben bepaalde functies in zijn lichaam blijvende schade opgelopen. Zo is hij beperkt in zijn bewegingsfuncties en heeft hij moeite om veel woorden te onthouden. Gelukkig helpt het zingen bij het Shanty & Smartlappenkoor 1 plus 1 is 3 hem enorm om beter uit zijn woorden te komen.

Als gewoon gezien worden

Het Shanty & Smartlappenkoor bestaat uit een zeer gemêleerde groep enthousiaste koorleden. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of je veel zangervaring hebt of dat je misschien een beperking hebt, iedereen is welkom om deel uit te maken van dit volwaardige koor.

Rienk zit al een aantal jaar bij het Shanty & Smartlappenkoor en hij voelt zich als een vis in het water. “Wat ik heel fijn vind aan het koor is dat we allemaal gelijk zijn. Iedereen komt daar om te zingen en dat verbindt ons met elkaar. Ik ben daar niet Rienk die een beroerte heeft gehad, maar ik ben daar gewoon Rienk”, legt de muzikant uit.

shanty en smartlappenkoor
Iedereen is welkom bij het Shanty & Smartlappenkoor 1 plus 1 is 3

Niet stilzitten, maar creatief bezig blijven

Wat je gelijk aan Rienk merkt, is dat hij niet bij de pakken neer gaat zitten. Hij is iemand die naar oplossingen zoekt, positief in het leven staat en kijkt naar wat wél mogelijk is. “Door mijn hersenletsel zit er dan wel een beschadiging in mijn stem en gehoor, maar niet in mijn muzikaliteit. Zo weet ik precies welke tweede of derde stem er het beste bij een nummer past. Ook kan ik andere koorleden op muzikaal en sociaal niveau ondersteunen. Dit is iets waar ik vroeger onzeker over kon zijn, maar waarin ik de afgelopen tijd enorm in gegroeid ben”, zegt Rienk trots.

Nu de repetities op maandagavond vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet door kunnen gaan, merkt Rienk dat zijn spraakvermogen achteruit is gegaan. Hij hoopt dan ook van harte dat de kooravonden snel hervat kunnen worden. Want het koor speelt een belangrijke rol in zijn leven.

Iktoon zoekt jou!

Ben jij ook creatief en lijkt het je leuk om jouw kunsten te laten zien, maar heb je geen podium of galerie tot je beschikking? Doe dan mee aan de challenge van iktoon en maak kans om Beste Amateurkunstenaar van Nederland te worden! Of je nu doet aan line dancing, straatfotografie, houtbeeldhouwen of vloggen: alles mag, want kunst is van en voor iedereen!

Aanmelden doe je zo

Upload via iktoon.nl een foto of korte video van je kunsten met als thema ‘Maak de zomer’ en deel het op social media met #iktoon #[jouw provincie] #maakdezomer. Iktoon biedt je een podium en deelt jouw inzending vervolgens op de websiteInstagram en Facebook. Op 30 juni wordt de winnaar bekendgemaakt!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door iktoon. Meer over iktoon ontdekken?

adv.