Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Enschedese hoedenmaker Alex over de hoedjes tijdens Prinsjesdag: ‘Dit is de taart op de kers’

Door Charmain Zwijnenberg 17 september 2019

Het is vandaag de derde dinsdag van de maand: Prinsjesdag dus. Een dag die draait om de troonrede, glazen koets, balkonscène én heel veel hoedjes! En laat de Enschedese hoedenmaker Alex nou nét alles over deze hoofddeksels weten. Wij zijn benieuwd naar zijn ongezouten mening over de hoedjes die tijdens Prinsjesdag voorbijkwamen. 

Huis zonder muren

Alex is al 25 jaar hoedenmaker. En da’s best een bijzonder beroep. “Er zijn zo’n 150 hoedenontwerpers in Nederland, waarvan slechts 30 professioneel.” Wat vindt de Enschedeër zo mooi aan het vak? “Je maakt van niets iets. Dat is toch mooi? Je creëert door te luisteren.”

Volgens Alex is de basis van een hoed heel belangrijk. “Ik vergelijk het met een huis zonder muren. De basis moet goed zijn en dan komt de rest.”

‘Door mijn vader heb ik er mijn beroep van gemaakt’

Lange tijd was het maken van hoeden slechts een hobby voor Alex. “Door mijn vader ben ik er mijn werk van gaan maken. Op zijn sterfbed zei hij tegen me dat ik mijn hoeden niet meer gratis moest weggeven, maar een bedrijf moest beginnen.” Kort daarna schreef de Enschedeër zich in bij de Kamer van Koophandel. “Die duw in de rug had ik nodig.”

Tekst gaat verder onder de foto

Alex Hospers
Foto: indebuurt Enschede

Hoedenmaker met Spaans accent?

Alex mag dan wel alle hoeden maken, hij is niet degene die ze aan de man – of vrouw – brengt. “Daar heb ik mijn man Angel voor. Hij is de verkopende factor. Als hij met zijn Spaanse accent over de hoeden vertelt, zijn vrouwen ineens héél geïnteresseerd. Dan fantaseren ze waarschijnlijk dat hij in een atelier ergens in Spanje de hoeden maakt,” zegt Alex lachend.

Dankbaar

De meest bijzondere persoon die een hoed van hem heeft gedragen is een 10-jarig meisje. “Ze was ernstig ziek. Had nog maar een paar maanden te leven. Ze zou op het huwelijk van haar tante piano spelen. Als prinses. De jurk had ze al van haar vader gekregen. Ik maakte daar een hoed bij. Heel bijzonder en dankbaar, maar ook heftig.”

Hoed van bladmuziek

De hoedenmaker omschrijft zijn stijl als elegant. “Niet flamboyant, maar wel nét even wat anders. Ik vind het leuk om te experimenteren.” Tijdens hoedenwedstrijden kan Alex helemaal losgaan. “Dan ontwerp je hoeden die je normaal niet zo snel voor een klant maakt. Het mag excentriek zijn. Out of the box. Zo heb ik een keer een hoed van bladmuziek gemaakt.”

Benieuwd naar Alex’ ongezouten mening over de hoedjes die tijdens Prinsjesdag voorbijkwamen? Kijk maar mee!

Lees ook:

Jan Kuijper van Enschedese Verbinding

Jan haalt kwetsbare inwoners van Enschede uit hun sociale isolement

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar best veel inwoners van Enschede kampen met eenzaamh...
vrijwilliger Hennie van de voedselbank

Hennie werkt als vrijwilliger bij de Voedselbank: ‘Met dit werk kan ik mensen iets teruggeven’

Enschedeër Hennie van de Wetering (67) werkt al zeven jaar als vrijwilliger bij Voedselbank Enschede...
Loes en haar tweede huis op wielen

Loes en haar gezin maakten van een oude Mercedesbus hun tweede huis op wielen

Loes en haar man Joost trekken er regelmatig met hun kinderen Job (3) en Taeke (1) op uit om te kamp...

adv.